Vineri, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului, perioadă cu o deosebită importanță și însemnătate pentru creștini. Pe parcursul acestei perioade, consumatorii vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post.
În acest context, InfoCons a realizat o analiză care a vizat produsele vegane din șase lanțuri mari de restaurant și arată că burgerul și gyrosul de post conțin numeroși aditivi alimentari și cantități semnificative de sare și grăsimi, chiar dacă sunt promovate ca alternative pentru perioada postului.
Burgerii vegetali vânduți de restaurantele Burger King, Friday, Hesburger, Uncle John, Spartan și KFC, conțin între 7 și 20 aditivi alimentari și cantități mari de sare, grăsimi și zahăr, deși sunt promovate ca alternative pentru post.
Conform datelor publicate, 16,66% din produse au în compoziție 20 E-uri (aditivi alimentari), 16,66% din produse au în compoziție 13 E-uri (aditivi alimentari), 16,66% din produse au în compoziție 12 E (aditivi alimentari), 16,66% din produse au în compoziție 8 E-uri (aditivi alimentari), iar majoritatea – 33,33% din produse au în compoziție 7 E-uri (aditivi alimentari).
De post, dar cu… lapte!
Studiul mai arată că două treimi dintre aceste produse conțin sau pot conține lapte ori produse derivate din lapte, deși sunt promovate ca fiind de post.
Cei mai frecvenți aditivi găsiți în aceste produse sunt: guma xantan (E415) – în 83,66% din produse, esteri mono și diacetiltartici (E472e) – în 66,67% din produse, amidon modificat (E1422) – în 66,67% din produse, sorbat de potasiu (E202) – în 66,67% din produse și acid ascorbic (E300) – în 66,67% din produse.
Un produs vegetal care variază între 120 și 290 de grame poate conține până la 55,44 grame de grăsimi, până la 13,86 grame de zahăr, până la 5,94 grame de sare, și între 193,5 și 504 calorii la 100 de grame de produs.
Specialiștii recomandă consumatorilor să folosească aplicația sursei citate pentru a verifica numărul de E-uri și valorile nutriționale ale acestor produse înainte de a le consuma.
Citiți principiile noastre de moderare aici!