Primele efecte ale limitării cash-ului: unele bănci urmează să crescă comisoanele pentru operațiunile în numerar

Primele efecte ale limitării cash-ului: unele bănci urmează să crescă comisoanele pentru operațiunile în numerar

Mai multe bănci au transmis deja clienților că urmează să opereze creșteri ale comisioanelor pentru operațiunile de retragere de numerar sau depunere de numerar la ghișee, plăți inter și intra-bancare (cele făcute la ghișeu).
Mai multe bănci au transmis deja clienților că urmează să opereze creșteri ale comisioanelor pentru operațiunile de retragere de numerar sau depunere de numerar la ghișee, plăți inter și intra-bancare (cele făcute la ghișeu).

„Te informăm că de la 1 ianuarie 2024 comisioanele vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni”, arată mesajul unei dintre bănci, scrie hotnews.ro

Măsura vine ca urmare a intrării în vigoare a legii privind limitarea numerarului în economie, o decizie controversată asumată de Guvernul Ciolacu.

[eadvert]

Măsura îi afectează pe proprietarii micilor magazine din zonele rurale, unde plățile se fac cel mai mult în numerar, iar comercianții sunt obligați să ducă seara banii la bancă. Ei vor plăti acum mai mult pentru ca banca să le pună banii în cont, ceea ce le va afecta costurile.

„Gândiți-vă că sunt peste 60.000 de mici comercianți, foarte mulți având magazine în zone rurale, unde plățile se fac exclusiv cash. Clienții vin și plătesc cu bani gheață, unii coboară din munte să-și facă aprovizionarea. Seara, proprietarul s-ar duce la cash and carry să-și refacă stocurile, dar acum ne-a coborât plafonul. Păi unde și cum să-mi urc eu bani pe card la ora aia ca să-mi plătesc marfa cu cardul?”, explică într-o discuție cu HotNews Feliciu Paraschiv, fondator al Paco Supermarkets și Vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România – ANCMMR.

Ce arată datele pe România?

Numărul de agenții bancare a scăzut în ultimii ani. Aproape că s-a înjumătățit. La orașe mai e cum e, dar în mediul rural sau pe Litoral e jale. Sunt orașe care au rămas fără unități bancare și abia cu presiuni politice s-a reușit re-deschiderea unor bănci care închiseseră ultima unitate și au plecat din cauza costurilor ridicate.

Ce arată un raport al Consiliului Concurenței

  • În mediul urban, o unitate deservea aproximativ 4200 de clienți în anul 2015, ajungând în prezent să deservească 4700 de clienți. Schimbarea este mult mai dramatică în mediul rural, unde, în anul 2015, o unitate deservea aproximativ 6100 de clienți, ajungând în prezent să deservească 9000.
  • În mediul rural, închiderea unităților și creșterea considerabilă a numărului de clienți pe care o unitate trebuie să îi deservească îngreunează accesul la sistemul bancar.
  • Propensiunea diferită spre utilizarea noilor tehnologii pe medii de rezidență reiese și din gradul diferit de dotare cu unități self service a rețelei teritoriale. În 2020, 79% din sediile din mediul urban erau dotate cu unități self-service, față de doar 8% în mediul rural.

Bani cash la saltea

Banii ținuți la saltea au crescut în România la nivel record: peste 65 de miliarde de lei la finalul acestei veri. Creșterea față de primăvară este relativ puternică: peste 5% de la primul la al doilea trimestru.

Ca termen de comparație, această sumă depășește capitalizarea bursieră a Renault, Volvo sau Carrefour. Chiar și denominat în euro, valoarea lichidităților în afara sistemului bancar a crescut de 5 ori: de la 3 miliarde de euro la peste 15 miliarde de euro în vara acestui an, mai scrie hotnews.ro

14 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. zsizsi says:

    Guvernare de cacao cu lapte praf. PSD mereu face ravagii la finanțe din cauza foamei de bani. Problema e, că la anul nu vom avea cu cine vota. PNL nu, PSD nu, de AUR ferească-ne Domnul. USR niște demagogi…

  2. AXEL says:

    In caz de razboi nu poti sa scoti niciun leu din banca sau bancomat

    • Maple says:

      Canadienii de la freedom convoy au manifestat doar și le-au blocat conturile bancare..

    • Unul ce a facut 17 luni jumate de armata la Revoluție says:

      Si nici un tanar ca sa il trimiti la lupta !
      Că mumele lor dau in apoplexie pe retelele de socializare, iar tații lor se intrebuințează ca sa ii scoata in 24 de ore din Romania !!
      Nu-i asa ca știți de acest scenariu ??
      Sa mearga la razboi copii celor care au furat țara in ultimii 33 de ani !!
      Așa strigă parintii acelor tineri .
      Si cu cine credeti ca veti apăra țara, madamelor ???
      Cu mine de 54 de ani care am facut armata si nu ma dau inapoi sa plec pe front ptr. ca știu sa țin arma in mana ??
      Doar ca nu prea ma mai pot mișca rapid, asta e treaba.
      Cum veti sta doamnelor, mămicilor de băieti unici, in sigurantă acasă in vila, dacă vin rusii dezlănțuiți la violat de fete se de mămici, la halit ce prind in frigider si la băut tot ce aveți “sigilat” in pivnițe si baruri ??
      Intreb ptr.un amic, născut in 1968 si el, care are soție si doua fete inca nemăritate acasă !!!

      • Unu says:

        Aperi o colonie, nu o țara și mai aperi proprietățile stăpânilor de sclavi. Atât.
        În rest, ești șlefuit rău pe creier de propaganda digitvantena3cnnetc.

  3. Puiu says:

    Nu inteleg cum scaderea plafonului de plati cu numerar afecteaza bancile determinandu-i sa creasca comisioanele?!?Prin aceasta masura vor creste cantitativ depunerile si in consecinta masa depunerilor ,Ca jrmare si cu actualele comisioane profiturile lor cresc Oare gresesc?

    • alex says:

      Asa e, psd a dat startul la jaful cetatenilor ca Tiriac la impuscatul mistretilor la Balc… Si ei nu se sfiiesc ca au de scos de undeva suprataxa impusa bancilor … Dar la ce sa te astepti de la un covrigar cocotat in fruntea tarii ? Atentie mare unde stampulati la anu cu ocazia alegerilor !

  4. Petru says:

    Solutia e simpla, se instaleaza POS-uri si in magazinele de la sate si se accepta doar plata prin POS. In mod normal salariile si pensiile se vireaza in cont, deci toti ar trebui sa aibe card si asta e.

    E penibil ca in 2023 lumea sa vina in magazin cu bani, treaba asta trebuia interzisa demult.

    Hai ca inteleg ca platesti cu bani intre persoane fizice, desi si acolo se poate fara, toti ai un cont la o banca sau revolut, etc, toti au smartphone cu internet…

    Folositi-l pt ce trebuie, nu doar pt feisbuci, instagrame, tictoace si alte tampenii.

    • Bogdi says:

      si cand pica sistemul bancar cum am patit eu prin strainatate de 3-4 ori ..si am ramas cu cumparaturile pe banda..neavand cash ! atunci sa va vad ..cand o sa mancati cu portia ! de fapt ei acolo vor sa ajunga cu omenirea sa o sclaveasca la modul o sa mananci in functie de prestatia ta la locul de munca..in societate si multe altele..nu renuntati la cash niciodata , e o vorba romaneasca `ce-i in mana nu-i minciuna` si am incheiat

    • Unu says:

      Da, sigur, ne – am găsit noi și grecii sa fim mai deștepți ca alții, ca în nici o alta țară din Europa nu exista limitări ale cash-ului. Tu habar n-ai dacă scrii cretinitățile de mai sus.

    • sandu2100 says:

      Esti prost petre, cardul tau e alimentat de mama si tata. e bine ca banii sa mearga in comisioanele bancilor, si asa creste inflatia, si banii ajung in final la banci. Snob idiot, boltist, uberist si iti pute tot ce e romanesc, userist jegos

  5. Marius says:

    La plata cash , o bancnota de 100 lei dupa ce se plimba prin 100 maini, la final tot 100 lei e. Prin card , si banca dupa 100 de tranzactii nu mai ramane nimic din cei 100lei

  6. Anonimul says:

    O lege bine gandita, elaborata pe repede inainte. Acum a intrat la “regindire”.

  7. powered by Surfing Waves

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Actorul și producătorul Pavel Bartoş povesteşte din culisele filmului Ramon 2: Oamenii din spatele camerelor de filmat
    Filmele Ramon şi Ramon 2 sunt filme independente, fără susţinere de la Centrul Naţional al Cinematografiei.

    Mapamond

    OPINII „Cucuteni”-ul l-a precedat pe Michelangelo privind pictarea trompelor uterine
    Studiul "Simbolurile ascunse ale anatomiei feminine în tavanul lui Michelangelo Buonarroti din Capela Sixtină" („The Hidden Symbols of the Female Anatomy in Michelangelo Buonarroti’s Ceiling in the Sistine Chapel”), publicat de Deivis de Campos, în revista Clinical Anatomy, în 2016, a atras atenția pe scară largă iar majoritatea publicațiilor de știri internaționale l-au prezentat în termeni pozitivi.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Au început lucrările de extindere al sistemului de încălzire cu apă geotermală în Salonta. Valoarea proiectului: 6 milioane euro
    Primarul Török László își dorește extinderea sistemului de încălzire cu apă geotermală la nivelul municipiului.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Interviu cu președintele CJ Bihor, Mircea Mălan: „Vom face tot ce ține de noi pentru a continua să ducem Bihorul pe drumul cel bun”
    2025 se anunță a fi încă un an cu numeroase provocări pentru Consiliul Județean Bihor, prin prisma proiectelor aflate în diverse stadii de execuție, dar și al proiectelor depuse, pentru care se așteaptă aprobarea în vederea implementării.

    BIHON Sport local

    Club Atletic Oradea a început cu o victorie seria jocurilor de pregătire
    Reveniți la antrenamente marți, fotbaliștii de la Club Atletic Oradea au susținut sâmbătă dimineața și primul joc de verificare.

    România

    MApN: Resturi de drone rusești au căzut vineri în două zone din Delta Dunării
    Resturi de drone de proveniență rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localitățile Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu, respectiv la sud de Chilia Veche, după atacurile Rusiei asupra Ucrainei, la granița cu țara noastră, informează Ministerul Apărării Naționale.

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.