În acest sens, a fost depusă la Senat o Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.61 din 27 septembrie 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată. Ceea ce înseamnă că dacă proiectul va fi promulgat de către președintele țării, din 13 ianuarie 2024 petrecerile zgomotoase care se organizează în sate vor putea fi sancționate.
„Tulburarea liniștii publice a devenit una dintre problemele care afectează viața oamenilor din ce în ce mai des. Zgomotul și comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice și în vecinătăți. Oamenii sunt deranjați constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunt cauzate de lucrări sau alte activități care tulbură liniștea“, se arată în expunerea de motive.
Cosmin-Marian Poteraş, inițiatorul proiectului, consideră că „amenzile pentru tulburarea liniștii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente“ și propune creșterea acestora, aducând astfel, mai multe beneficii cetățenilor și autorităților publice.
Valoarea amenzilor, dublată
Dacă până acum amenzile erau între 2.000 și 3.000 de lei, începând din ianuarie acestea ar putea ajunge până la 12.000 de lei dacă proiectul va fi aprobat. Totodată, în cazul în care o persoană va fi prinsă că repetă fapta într-un interval de 72 de ore, va presta și activități în folosul comunității astfel:
[eadvert]
a) cu amendă de la 1.000 lei Ia 3.000 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității – pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice și tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă
b) cu amendă de la 4.000 lei Ia 6.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității – pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora)
c) cu amendă de la 6.000 lei la 12.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității – pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban.
Sintagma „în mediul urban”, eliminată din lege
Proiectul de lege depus la Senat vizează punerea în acord a prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice cu decizia Curții Constituționale a României (CCR) din vara anului trecut.
„Curtea observă că textul de lege din care face parte sintagma criticată reglementează o contravenție care, pentru a fi calificată astfel, trebuie să îndeplinească în mod cumulativ mai multe condiții, respectiv: organizarea unei petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la o intensitate care să tulbure liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social și, în final, condiția ca fapta să fie săvârșită numai în mediul urban.
În consecință, pe considerentul egalității de tratament între persoane, este necesar ca persoanele care locuiesc în mediul rural să fie plasate într-o poziție egală cu cele care locuiesc în mediul urban și să se bucure în aceeași măsură de aceleași facilități, în speță fiind vorba de sancționarea organizării de petreceri cu caracter privat și utilizării de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social.
Prin urmare, Curtea va admite excepția de neconstituționalitate și va constata că sintagma “în mediul urban” din cuprinsul art. 2 pct. 27) din Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice este neconstituțională”, se precizează în Decizia 368/2022 a CCR.
Trimite articolul
XAbia aștept petrecerile tip FESTIVALUL BERII din parcările hotelurilor din Oradea, sau concertele organizate de autorități în centrul orașului! Sa facem niște plângeri, cu filmări și probe…!
Un stat cu cat este mai corupt ,pe atat de multe legi idioate adopta !—peste cativa ani nu o sa mai putem vorbi nici pe strada !—–cu asa idioti facatori de legi !!
Era si timpul la câtă gălăgie este peste tot după orele 22.00 ! Peste tot dai de chiriași care locuiesc prin apartamentele orădene fără acte în regulă ! Plin de huligani , bețivi și drogați pe stradă ! Aș mai aminti și lătratul excesiv din ultima vreme prin apartamentele din Oradea , zici că ești la stâna de oi !