Expert Forum (EFOR), alături de mai multe organizații neguvernamentale și peste 700 de cetățeni, solicită oprirea alocărilor suplimentare pentru finanțarea subvențiilor politice. ONG-ul a trimis o scrisoare către Guvern, către liderii alianței aflate la guvernare și către președintele Autorității Electorale Permanente, prin care cere stoparea finanțărilor suplimentare.
[eadvert]
„Semnatarii își exprimă îngrijorarea și protestează cu privire la mărirea sumelor alocate pentru subvenții, prin rectificare bugetară, criticând suplimentarea constantă nejustificată a acestor fonduri. La solicitarea Autorității Electorale Permanente, partidele politice au primit 24,4 milioane de lei în plus față de bugetul deja aprobat, de 234 de milioane de lei. Bugetul din acest an ar fi cel mai mare din istoria finanțării partidelor din bani publici, în condițiile în care nici măcar nu este an electoral”, se arată în scrisoarea transmisă de EFOR.
Rectificări „pe ascuns”
Documentul mai arată că și Guvernul Cîțu a mărit anul trecut subvențiile pentru partide, printr-o rectificare „pe ascuns”, cu 90 de milioane de lei. „Alocările suplimentare sunt absurde în contextul în care partidele politice reuşesc să cheltuie doar vreo jumătate din banii pe care îi primesc, iar peste jumătate din ce cheltuie efectiv este pentru publicitate și pentru a se promova în presă, în condiții de transparență foarte redusă”, se arată în documentul citat.
Într-o analiză recentă, publicată de EFOR, se arată că principala sursă de finanțare a partidelor politice din România o constituie subvențiile, care reprezintă peste 90% din venituri. În anul 2022, potrivit analizei citate, „cheltuielile pentru propagandă au crescut semnificativ, comparativ cu anul anterior. PSD și PNL au dat în primele șase luni ale anului 75% din bani pentru presă și propagandă”. EFOR subliniază în document și că mai multe partide politice refuză să facă publice contractele încheiate, în ciuda unor decizii ale instanțelor, care stabilesc că acestea sunt informații publice. Doar USR a publicat contractele la nivel național. „Detalii privind contractele încheiate nu sunt controlate de către AEP, instituție care verifică doar legalitatea cheltuielilor. Cu alte cuvinte, nimeni nu verifică substanța activităților de promovare a partidelor”, arată EFOR.
Suplimentările fondurilor alocate partidelor vin în contextul în care atât rapoartele naționale de monitorizare, cât și organizațiile internaționale „au atras atenția permanent asupra dezechilibrelor cauzate de subvenții și folosirea lor pentru cumpărarea de publicitate”. „Solicităm Guvernului și partidelor politice să retragă astfel de inițiative și să oprească creșterile constante ale bugetelor pentru subvenții. De asemenea, solicităm Președintelui Autorității Electorale Permanente să nu mai înainteze astfel de propuneri de suplimentare, deoarece alocarea acestor fonduri nu este justificată și afectează independența și transparența media, precum și echilibrul politic”, se mai arată în scrisoarea înaintată Guvernului.
Bani pentru partide
În analiza publicată de EFOR privind finanțările partidelor, s-a făcut un top al celor mai darnici membri de partid din ultimii 10 ani, realizat în baza datelor publicate în Monitorul Oficial, care cuprinde doar persoanele care au cotizat echivalentul a peste 10 salarii medii. La PSD, în top este inclus si subprefectul de Bihor, Emilian Pavel, cu 108.562 de lei. La PNL și USR nu sunt membri din Bihor, în schimb la UDMR, în topul cotizanților se află fostul senator de Bihor Derzsi Akos, cu 15.500 de lei, deputatul Biró Rozália, cu 10.200 de lei și fostul președinte al CJ Bihor, Kiss Alexandru, cu 10.000 de lei.
Totodată, aceeași analiză a făcut și un top a donatorilor, în care se află mai mulți politicieni din Bihor. Astfel, primarul Oradiei, Florin Birta, se află pe locul 2 în topul donatorilor pe țară, cu 110.000 de lei. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, se află pe locul 5 în top, cu 96.000 de lei. Topul este completat de alți doi politicieni din Bihor, tot liberali, fostul senator Gheorghe Carp și deputatul Aurel Căuș. Ambii au donat câte 57.000 de lei către partid.
Citiți principiile noastre de moderare aici!