Marți la prima oră s-au pus în mișcare 31 de percheziții în țară, care au vizat polițiști și vameși din județele Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor. Mascații Direcției Generale Anticorupție au călcat cinci sunt puncte de trecere a frontierei și mai multe domicilii ale unor persoane fizice.
Patru vameși din Oradea au fost ridicați de lucrătorii DGA , duși la sediul Jandarmeriei pentru câteva ore, timp în care la sediul de pe Armatei Române au ajuns și documente necesare de la instanțe.
Înainte de amiază, mașinile în care se aflau cei patru au părăsit Oradea, cu destinația Iași.
Conform ebihoreanul.ro, mita luată de la cetățenii moldoveni varia de la 50 la 250 euro.
Șpaga: până la 900 euro
Acțiunea procurorilor de la Iași și cercetările anterioare, se derulează în cadrul unei anchete demarate peste graniță, îm Republica Moldova.
Procurorii anticorupție de peste Prut au lucrat cu DNA și cu Direcția Generală Anticorupție (DGA) din România, beneficiind de sprijinul Eurojust. Marți de dimineață au avut loc descinderi și în Moldova, percheziții în posturile vamale de pe ambele părți ale frontierei moldo-române.
În cadrul operațiunii comune, au fost documentate acțiunile de corupție comise de către angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) și ai Serviciului Vamal, exprimate prin pretindere, acceptare și primire, inclusiv prin estorcare a mijloacelor bănești pentru favorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera de stat fără control vamal, sau după caz cu efectuarea unui control superficial, a trasmis Procuratura Anticorupție din Moldova.
La documentarea acțiunilor ilegale au fost folosiți agenți sub acoperire, cu ajutorul cărora timp de peste un an, au fost documentate acțiunile ilegale a 14 angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și 11 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 117 acte de corupție. Sumele pretinse și primite variau între 100 și 900 de euro, scrie jurnal.md
„Ca urmare a acestor investigații, pe parcursul zilei, au fost efectuate 21 de percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale angajaților IGPF al MAI și Serviciului Vamal al RM, după care persoanele vizate în cauza penală, au fost prezentate în incinta Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală”, au anunțat autoritățile moldovene.
[eadvert]
Trimite articolul
XAceste comportamente dn luare dn mita de catre politia de frontiera se vamesi influențează in mod negativ primirea in Schengen.