Draftul OUG prevede că instituțiile și autoritățile publice locale nu pot finanța din fonduri publice organizarea unor evenimente precum festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice în noiembrie și decembrie 2023.
[eadvert]
Evenimentele de acest tip pot fi totuși organizate dacă banii provin din donații sau sponsorizări. Nu sunt interzise însă petrecerile de Crăciun sau Revelion, dar și aici Guvernul vine cu o serie de condiții în proiectul de OUG.
„Cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăși media cheltuielilor lunare de aceeași natură realizate în perioada ianuarie – septembrie 2023. Eventualele cheltuieli de această natură care depășesc plafonul stabilit anterior pot fi suportate din donații și sponsorizări”, este forma dorită de Guvern, potrivit documentului.
Ce spune Marcel Boloș
Ministrul de finanțe le-a cerut liderilor coaliției să stopeze cheltuielile la final de an. Libertatea a dezvăluit, pe 5 octombrie, că Marcel Boloș le-a transmis premierului Marcel Ciolacu și președintelui PNL, Nicolae Ciucă, faptul că bugetul nu suportă asemenea cheltuieli la final de an, iar deficitul bugetar poate crește cu două puncte procentuale, potrivit libertatea.ro
„Trebuie prudență din cauza zburdălniciei de cheltuieli din noiembrie și decembrie. De exemplu, la cheltuieli materiale și servicii, bugetele locale au avut anul trecut o medie lunară de 1,1 miliarde de lei și, în decembrie 2022, pe bunuri și servicii au avut 4,6 miliarde de lei. De patru ori mai mult. La cheltuieli de capital, investiții, dacă în cursul anului au o medie de 1,2 miliarde de lei, în luna decembrie 2022 au avut 5 miliarde de lei”, a declarat Marcel Boloș pentru Libertatea la începutul lunii octombrie.
Ce alte cheltuieli se limitează În proiectul de OUG se precizează că plățile efectuate în perioada noiembrie – decembrie 2023 să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie – septembrie 2023 și în limita bugetului aprobat.
Pe lista de cheltuieli pentru care nu se pot încheia angajamente de primării se numără:
„Bunuri și servicii” pentru alineatele
„Furnituri de birou” și „Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”
Reparații curente Bunuri de natura obiectelor de inventar Cărți, publicații și materiale documentare Consultanță și expertiză Pregătire profesională Studii și cercetări Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere
Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor „Chirii” și „Executarea silită a creanțelor bugetare” Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile „Sănătate” și „Asistență socială”
Trimite articolul
X🙂
Adica nu mai vine radio MU?
Nu le mai dam zeci de mii de euro din banii prostilor de aici?
Nu pot sa cred.
Si nici de vreun bolard nou sau gazon de 80k euroi nu sunt bani?
Pai sa marim taxele locale sa aiba pmo si gasca chelului bani de praduit/risipit.
Trebuie bani si pentru fantezia cu air satul care se crede metopola.
-
Musai Radio Mu in Oradea ..
-
E rău să fii prost?
-
pai spune-ne tu, se pare ca esti, asa ca imparte-ne din experienta ta vasta. Ai si un doctorat in tampenie si master in imbecilitate.
-
Știi bine senzația, e inutil să-ntrebi pe alții.
-
Iti dai seama…nu mai poate sa coace romanul cozonacii de Craciun ca nu mai exista targ in Oradea. Mare branza, stati in casa ca e mai bine.
Pai la targul de Craciun Primaria castiga ,din toate chiriile de pe casute .Nu cred ca e pe pierdere ,poate doar in contabilitate ,si se imbogatesc unii .
-
L-om sarbatori pe MosGerila, ca pe vremuri
Ce tare o sa fie la Craiova, parca zicea Olguta ca va fi cel mai tare targ…ce mumu o luat :)))))))
De ce nu taie din pensiile speciale sa fie bani la buget?
-
Chiar-si-asa!!!!!!
important e sa le ramana banuti celor din parlament pt paranghelia de sfarsit de an si pt calatoriile lui Johannis prin lume cu avionul de lux inchiriat 🙂 . in rest prostimea sa petreaca de Craciun acasa langa soba , daca au cu ce face focul …