Simona Bucura-Oprescu a adăugat că măsura va intra în vigoare începând cu 1 octombrie anul acesta și se va aplica doar sistemului public de pensii, nu și pilonului 2, care este administrat privat.
„Am analizat cu premierul Marcel Ciolacu în această seară situația și am decis ca începând cu 1 octombrie, ziua persoanelor vârstnice, nicio pensie din sistemul public sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată. (…) Pot să spun că este o decizie a guvernului, în urma pe care am avut-o la guvern la inițiativa premierului Marcel Ciolacu”, a spus ministrul Muncii în cadrul emisiunii TV.
Astfel, de la 1 octombrie, se va impozita cu 10% doar suma care depășește 3.000 de lei, iar data nu a fost aleasă întâmplător, având în vedere că aceasta coincide cu Ziua Persoanelor Vârstnice.
Creșterea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei de la 1 octombrie va aduce, în medie, un plus de aproximativ 100 de lei pe lună pentru aproape 3,2 milioane de persoane. Această măsură va costa bugetul 250 de milioane de lei, au anunțat oficialii Ministerului Muncii.
În luna august, recalcularea pensiilor a fost finalizată pentru cei aproape 5 milioane de pensionari din țară. Potrivit declarațiilor oficiale, mai mult de 82% dintre pensii au fost majorate ca urmare a acestei recalculări, aducând venituri suplimentare pentru majoritatea pensionarilor. În schimb, aproximativ 800.000 de pensionari nu au beneficiat de creșteri în urma recalculării.
Trimite articolul
XPensiile sub 5000 lei nu ar trebui impozitate de loc deoarece pensiile sunt bani pensionarilor cu care au contribuit la fondul de pensii. Pensiile speciale care depășesc 8000 de lei ar trebui impozitare cu 50% pentru că nu sunt pe contributivitate și sunt abuzive,.Pensiile speciale ale trebui desființate de la soldat la președinte fara nici o excepție, toate pensiile trebuie sa fie pe contributivității fara excepții de la această regula.