Conform proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, pensiile se vor majora cu 13,8%, de la 1 ianuarie 2024. Guvernul a aprobat, pe data de 9 octombrie 2023, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, din care reiese că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formulă. Astfel, din ianuarie, pensia va fi mărită de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar începând cu 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.
[eadvert]
Prezentă într-o emisiune TV, Simona Bucura Oprescu, pe taloanele pe care pensionarii le vor primi după data de 1 septembrie, vor avea evidențiate exact care sunt punctele contributive, necontributive și punctele de stabilitate pe care le primesc.
„Vreau să fie foarte clar pentru toți românii că legea pensiilor este sustenabilă, doi, că da, sunt bani în buget pentru a finanța cheltuiala cu pensiile și trei, este foarte important ca pensionarii să știe că în anul 2024 toate pensiile vor crește, nicio pensie nu va scădea. Vom avea momentul T0, în ianuarie și e important să știe că în noua lege a pensiilor avem un articol care spune clar că de acum înainte, în fiecare, an, în luna ianuarie trebuie să avem majorarea pensiilor, pe același mecanism (…) cu rata inflației din anul anterior plus jumătate din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut”, a declarat, duminică, la Prima News, ministrul Muncii.
„Este o lege simplă și clară“
De asemenea, ministrul a precizat că pensionarii mai trebuie să știe că în septembrie se va finaliza procesul de recalculare a pensiilor și se vor pune în plată noile pensii. Despre legea pensiilor, ministrul Muncii a mai spus că perioadele de armată, studii, șomaj, vin cu puncte suplimentare.
„Pentru a încuraja perioada de contributivitate, peste perioada de 25 de ani avem puncte suplimentare”, a subliniat ea.
Ministrul Muncii a mai arătat că pe taloanele pe care pensionarii le vor primi după data de 1 septembrie, vor avea evidențiate exact care sunt punctele contributive, necontributive și punctele de stabilitate pe care le primesc. Aceasta s-a referit și la efortul bugetar al noii legi a pensiilor, ea arătând că „este cunoscut”.
A început tipărirea cupoanelor de pensie cu majorarea de 13,8%, acordată de la 1 ianuarie 2024.
Trimite articolul
XE ok, daca esti bugetar sau pensionar… statul se poate imprumuta. Daca muncesti la privat… salariul ramane la fel si taxele vor creste. Ar trebui sa mergem toti din tara, sa vedem cum statul tipareste ca-n Zimbabwe bani fara valoare si sa ii dea aia bugetarilor si pensionarilor.
-
Ai dreptate, să știi, cu o remarcă: inflația galopantă nu se întâmplă din cauza măririlor de 100-200 Ron a pensiilor normali (mici). Devalorizarea banilor este din cauza pensiilor speciale și majorările uriașe la bugetari. Gândește-te, că în învățământ de exemplu, salariile deja sunt intre 5000-9000 Ron net cu sporuri. Dacă la anul mai primesc încă 20 %, atunci chiar putem să ne facem bagajele (angajații din mediul privat).
Da’ ce bai smechere pensionarii si bugetarii nu au voie sa o duca mai bine? Ca ai tu salariu de cacat in privat e vina ta bai ca nu ceri mai mult!!
Deci hai lasa-ne cu porcariile astea ca iti iei suturi!
oricum PSD e singurul partid care tine la oameni! restul nimic numa mooie
Da’ ce bai smechere pensionarii si bugetarii nu au voie sa o duca mai bine? Ca ai tu salariu de cacat in privat e vina ta bai ca nu ceri mai mult!!
Deci hai lasa-ne cu porcariile astea ca iti iei suturi!
oricum PSD e singurul partid care tine la oameni! restul nimic numa mooie