Prima etapă va avea loc la începutul anului și va viza pensiile mici, în timp ce a doua majorare, programată pentru sfârșitul lunii martie, va include și veniturile nepermanente care nu au fost anterior luate în considerare la calculul pensiilor.
Așadar, începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile minime garantate, adică indemnizația socială, vor crește cu 10,4%, ajungând la valoarea de 1.415 lei, față de 1.281 lei cât este în 2024. Aceste pensii reprezintă sprijinul acordat pensionarilor a căror pensie calculată pe baza contribuțiilor sociale nu atinge nivelul minim.
A doua majorare va avea loc la finalul lunii martie 2025 și va include veniturile nepermanente, cum ar fi:
- formele de retribuire în regie sau în acord,
- primele anuale,
- al treisprezecelea salariu,
- sporurile pentru ore suplimentare,
- alte venituri temporare, pentru care s-au plătit contribuții la asigurările sociale. Pensionarii vor trebui să aducă adeverințe pentru a beneficia de această recalculare. Scopul modificărilor este de a reflecta mai corect contribuțiile anterioare ale pensionarilor în valoarea pensiilor.
În ceea ce privește formula de calcul a majorării pensiilor, șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că aceasta va fi simplă și transparentă, bazată pe doi indicatori: rata medie a inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut (CSMBB).
„Începând din 2025, creșterea pensiilor din România are o formulă foarte simplă de calcul, în sensul că aplicăm doi indicatori foarte clari, predictibili, pe care îi știm de la Institutul Național de Statistică. Vorbim de rata medie a inflației, la care se mai adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut pe economie realizat. Deci aceasta este formula de calcul a indexării, actualizată cu valoarea punctului de referință”, a explicat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
Potrivit calculelor, creșterea reală a CSMBB pentru 2025 este estimată la 4,2%, ceea ce va contribui cu 2,1% la majorarea pensiilor. Astfel, formula finală va fi inflația (10,4%) plus creșterea CSMBB (2,1%), rezultând o majorare totală de 12,5%.
De exemplu, un pensionar care primește în prezent 2.000 de lei ar urma să beneficieze de o creștere de 250 de lei, ajungând astfel la 2.250 de lei începând cu 1 ianuarie 2025.
Citiți principiile noastre de moderare aici!