Persoanele care vor fi prinse că folosesc cu „rea-credință“ factura electronică sau că utilizează case de marcat neconectate la sistemul ANAF vor risca ani buni de închisoare. Acest proiect are ca scop strângerea a peste 10 milioane de lei, bani care ar urma să acopere o parte din majorările de salarii și pensii promise de guvernanți pentru anul ce vine.
Legea evaziunii fiscale, modificări majore
Potrivit proiectului de lege, constituie infracțiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amenda următoarele fapte săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale:
- evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operațiuni reale ori evidenţierea altor operațiuni fictive
- alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice
- executarea de evidente contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice
- folosirea de către contribuabil, cu rea-credință, a sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenței de legalitate a unor operațiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacțional real al bunurilor/serviciilor
- utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale, potrivit legii, sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale.
O altă noutate se referă la faptu că, dacă prin faptele prevăzute mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, față de 100.000, cât este în prezent, în echivalentul monedei naționale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 3 ani, față de 2 ani cât este acum.
[eadvert]
În cazul producerii un prejudiciu mai mare de 1 milion euro, în echivalentul monedei naționale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani. Acum, suma este de 500.000 euro, iar limita pentru pedeapsă este de 3 ani.
Proiectul de lege prevede noi infracțiuni
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase având ca efect diminuarea cu cel puțin 1.000.000 euro, în echivalentul monedei naționale, a resurselor bugetului de stat, prin:
- utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, documente electronice false, incorecte sau incomplete privind TVA;
- nedivulgarea în mod intenționat de informații privind TVA, atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit legii;
- prezentarea de declarații corecte, declarații electronice corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amenda operațiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizică, având drept scop efectuarea unor plăți cu sume de bani care provin din omisiunea evidențierii în actele contabile, a operațiunilor comerciale efectuate și/sau a veniturilor realizate, a unuia sau mai multor contribuabili.
Până la 5 ani de închisoare pentru nereținerea impozitelor și contribuțiilor
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, este menționat în proiect.
Prescripția faptelor din Legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii
„În cazul infracțiunilor prevăzute de prezenta lege, termenul de prescripție al răspunderii penale începe să curgă de la data sesizării organului fiscal sau de la data sesizării organului de urmărire penală, dar nu mai târziu de 10 ani de la data comiterii infracțiunii”.
Achitarea prejudiciului în timpul urmăririi penale atenuează pedeapsa
În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecații, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșita se reduc la jumătate.
Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă, iar dacă prejudiciul este până la 50.000 euro, se aplică o sancțiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.
Dispozițiile prevăzute nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune prevăzută într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!