Recomandări
În acelaşi context temporar, din punct de vedere liturgic și duhovnicesc, Patriarhia Română face o serie de recomandări.
Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și Trinitas TV.
De asemenea, Patriarhia recomandă persoanelor care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună, să ceară preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin).
Patriarhia Română menționează că în Biserică, Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă.
Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.
Patriarhia Română subliniază că, cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie.
Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toți credincioșii săi la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate și responsabilitate.
Trimite articolul
XSe pare ca secventa de ADN a virusului evolutionist e mai puternica decat tot creationismul. Si eu care credeam ca singurul leac contra virusului e apa sfintita…
Macar sa puna baietii in biserici un text clar, la loc vizibil: “Pupatul de icoane poate dauna grava sanatatii”
Asta trebuia sa se spuna de mult ,daca ai minime cunostinte de igiena nu recomanzi asa ceva ,sarutul unor obiecte fie ele si icoane ,de mai multe persoane ,asa se poate transmite si TBC si multe alte boli .
Recomandarea asta trebuia sa o faca de la inceputuri acum e tarziu pupatori de icoane pupa tot de la microfoane la tablou de sigurante tot nu scapa nimic ne pupat…
Arătați-mi UN SINGUR CAZ în istorie în care cineva s-a îmbolnăvit de la sărutatul icoanelor și de la primirea Sf. Împartașanii, inclusiv în închisorile comuniste, când numai despre condiții de igienă nu era cazul să vorbim. Dimpotrivă, minunile făcute de Sfintele Icoane și de Împărtășirea cu sfântul și preacuratul Trup și scumpul Sânge al Mântuitorului au fost, există și vor fi până la a Doua Sa Venire – pe care nu e responsabil ca să o grăbim.
Potrivit regulii apostolice transmise de Sf. Iustin Martirul, poate participa la Sf. Euharistie numai “cel ce crede că cele propovăduite de noi sunt adevărate (…)”. Doar cei care NU CRED au nevoie de măsuri de protecție suplimentare pentru liniștea lor sufletească. Dar ei trebuie ridicați, nu coborâtă Biserica la puțina lor înțelegere.
Se dă apă la moară unor repere tefeliste (progresiste) ca milițianul Berbeceanu și imbecilul patent A. Caramitru, cei care au făcut presiuni publice pentru închiderea bisericilor și modificarea ritualurilor care de acum, prin acest comunicat, vor fi tratate ca exterioare Tainelor Bisericii, în afara ierugiilor.
-
Pai in cazul tau, pupa-le in continuare, cu spor (si spori -de ciuperci bacterii etc.).
-
Lamureste daca poti de ce pupatul icoanelor si a moastelor te face mai credincios decat altul care nu are acest obicei
Ştiam eu că nici popii nu mai cred în Dumnezeu. Pe cine e credincios, Dumnezeu nu-l lasă să aibă “ciumă chinezească” de-asta, chiar dacă ar mânca viruşi cu lingura. 🙂