ANPC a lansat în dezbatere publică, pe site-ul www.anpc.ro, Ordinul privind obligaţia operatorilor economici de a asigura consumatorilor informaţii clare și complete cu privire la produsele alimentare ce conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.
[eadvert]
Propunerile și observațiile pot fi făcute în perioada 15.02.2023 – 27.02.2023, la adresa: cabinet@anpc.ro.
Ce prevede ordinul
Ordinul se referă la introducerea la nivelul UE în alimentația publică a unor categorii de insecte: larva desicată de Tenebrio molitor (viermele galben de făină); Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată și de pudră; pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă), larvele de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere.
Actul normativ stabileşte modalităţile de informare a consumatorilor cu privire la informaţiile privind produsele alimentare care sunt sau conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, în conformitate cu Regulamentele europene.
Ordinul stabilește că aceste produse alimentare vor fi prezentate în suprafețele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt sau nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.
Afişarea informaţiei anterioare va fi realizată prin grija operatorului economic, pe suport sau panou, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului. Suportul sau panoul pe care se face afişarea trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori, indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, cu font Times New Roman – font size 20.
Indicarea informaţiilor privind produsul finit sau mâncarea furnizată de unităţile de restauraţie colective, care conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi, se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestui produs sau mâncări ori, în cazul comercializării la distanţă, înainte de finalizarea comenzii.
Ordinul intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Trimite articolul
XO idee foarte buna. Omul trebuie sa diversifice dieta si prin insecte, in felul asta vom salva planeta si nu vom mai ucide animale,