Reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) transmit că obiectivul principal care stă în spatele trimiterii unor astfel de mesaje este atragerea utilizatorilor pentru a intra în conversație pe aplicații de mesagerie, în special pe Telegram, potrivit tion.ro
„De obicei infractorii cibernetici se folosesc de această metodă pentru a atrage potențiale victime să ofere date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi «clienți», la care adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori”, transmit cei de la DNSC.
Înainte de a da curs oricăror invitații, utilizatorii trebuie să verifice mereu sursa mesajelor și să nu creadă orice ofertă venită pe mail, prin SMS, platforme de mesagerie sau rețele de socializare.
[eadvert]
Ofertele reale de angajare nu sunt transmise prin SMS, ci necesită un proces de recrutare mai complex.
Experții în securitate cibernetică recomandă evitarea furnizării de date sensibile, precum date personale, date de autentificare, informații bancare.
„Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de «oferte» și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii”, mai spun cei de la DNSC.
Vă reamintim, în perioada sărbătorilor de Paști, foarte mulți români au primit un mesaj de tip spam prin care li se transmitea că au un nou mesaj vocal de la prietenii lor. În acest caz au fost deschise trei dosare penale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!