Deschiderea oficială a lucrărilor Universităţii de Vară va avea loc miercuri, în prezenţa preşedintelui Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, şi a lui Potápi Árpád János, secretar de stat pentru politica naţională de pe lângă Cancelaria premierului Ungariei.
[eadvert]
Prima temă de dezbatere se intitulează “Ordine mondială şi securitate. Timpul pentru pace?”, la care, potrivit programului făcut public de organizatori, vor participa Németh Zsolt, dar şi liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, sau fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc.
De altfel, mottoul din acest an al Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad este “Timpul păcii”, organizatorii precizând că alegerea acestuia are legătură cu războiul din vecinătate.
“La Tusványos este pace. Invitatul discută în mod paşnic despre minoritate, îşi exprimă părerea legată de problemele sociale, explică subiectele care ne afectează viaţa de zi cu zi. Politicianul în pantaloni scurţi şi cizme de cauciuc dezbate paşnic probleme de politică naţională, este conştient că Tusványos este centrul lumii, este vremea noastră. Ştie, de asemenea, că dezbaterea aduce progres şi creează pace. (…) Războiul din vecinătatea noastră încă nu s-a oprit, dar şi războaiele ar trebui să aibă un singur rezultat: pacea. O replică din Războiul Stelelor spune: ‘Drumul sinuos spre pace, oricât de lung ar fi el, merită parcurs’ “, scrie pe site-ul evenimentului.
În cadrul lucrărilor Universităţii de Vară se vor derula 500 de programe, în 30 de corturi, care au tematici diverse, de la teme economice şi politice, la cele cu caracter cultural, gastronomic sau sportiv.
Se vor aborda subiecte variate, cum ar fi alegerile de anul viitor din România, politica energetică, influenţa bisericii asupra comunităţii maghiare, precum şi teme legate de educaţie, autonomie sau situaţia cimitirului de la Valea Uzului.
La fel ca în ultimii ani, la Băile Tuşnad sunt aşteptaţi numeroşi oficiali de la Budapesta, precum şi personalităţi ale comunităţii maghiare din România. Printre participanţi se vor afla liderul UDMR, Kelemen Hunor, foştii miniştri Tanczos Barna şi Cseke Attila, dar şi primari şi preşedinţi de consilii judeţene aleşi pe listele Uniunii.
De asemenea, la lucrări vor lua parte şi reprezentanţi ai maghiarilor din alte ţări, precum Ucraina, Slovacia, Slovenia, Croaţia sau Serbia.
Numărul invitaţilor români incluşi în program este redus, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania şi responsabil cu programul politic al taberei, Sandor Krisztina, precizând, recent, că, în ultimii ani, evenimentul pune accentul pe relaţiile maghiaro-maghiare, iar participanţii români nu participă în mod obişnuit la lucrările Universităţii de Vară.
La fel ca în fiecare an, premierul Ungariei, Viktor Orban, va fi prezent la Băile Tuşnad în cursul zilei de sâmbătă şi îşi va ţine tradiţionalul discurs pornind de la tema centrală a evenimentului – “Timpul păcii”.
Ca de fiecare dată, alături de el, se vor afla, în acelaşi panel de discuţii, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, şi Tokes László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.
În eveniment s-au implicat 300 de organizatori, pe parcusul întregii săptămâni fiind aşteptate să participe la toate programele, inclusiv la concertele care au loc în timpul serii, aproximativ 70.000 de persoane.
În corturile principale şi în cele în care se vor afla invitaţi români va fi asigurată traducerea discuţiilor.
Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 32, este organizat de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, partener principal fiind Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania..
Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad este cunoscută sub denumirea de “Tusványos”, fiind vorba de abrevierea numelor contopite ale celor două localităţi în care s-a desfăşurat până acum manifestarea – iniţial la Bálványos, după care a fost mutată la Băile Tuşnad.
Premierul Ciolacu – întâlnire informală la Bucureşti cu omologul său maghiar, Viktor Orban
Premierul Marcel Ciolacu a avut, miercuri, la Bucureşti, o întâlnire informală cu premierul Ungariei, Viktor Orban, în cadrul vizitei private pe care acesta o efectuează în România.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat că, în ansamblul relaţiilor româno-ungare, partea română îşi doreşte să menţină o abordare deschisă, pozitivă, constructivă şi concentrată pe proiecte concrete în beneficiul cetăţenilor din cele două state.
Totodată, şeful Executivului de la Bucureşti a salutat susţinerea manifestată de guvernul maghiar pentru eforturile României de aderare la spaţiul Schengen şi a exprimat speranţa că Ungaria va continua să fie un aliat al ţării noastre în această privinţă.
“Cei doi premieri au discutat despre iniţierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele ţări”, se arată în comunicat.
De asemenea, premierul român a subliniat necesitatea intensificării investiţiilor companiilor româneşti în Ungaria.
În perspectiva preluării Preşedinţiei Consiliului UE de către Ungaria în primul semestru al anului viitor, a avut loc şi un schimb de opinii pe tema priorităţilor la nivel european, precizează sursa citată.
Nu în ultimul rând, în cadrul întâlnirii, premierul Ciolacu a evidenţiat şi importanţa transmiterii de mesaje de susţinere a solidarităţii şi unităţii la nivelul Uniunii Europene, a sprijinului UE şi NATO pentru Ucraina în contextul agresiunii militare a Rusiei.
sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!