Crima oribilă din judeţul Cluj a avut loc vineri seara, în casa familială. Bărbatul a fost ucis de propria soţie, după ce s-a întors acasă dintr-o delegaţie. Nenorocirea a avut loc de faţă cu copilul de doar 3 ani. Bărbatul omorât era marinar și, cu două zile înainte de tragicul eveniment, a revenit acasă dintr-o cursă lungă. Soția lui a făcut recent o criză de nervi și a fost internată la Psihiatrie, iar bărbatul a scos-o din spital, pentru a avea grijă de ea acasă. Gestul făcut i-a fost fatal. Vineri seara femeia l-a atacat cu un cuțit și l-a lăsat lat la pământ, scrie stiridecluj.ro
Femeia era cunoscută ca având probleme psihice.
[eadvert]
Conform sursei amintite, vineri, în jurul orei 19, de faţă cu mezinul familiei, în vârstă de 3 ani, cei doi soți ar fi avut o discuție aprinsă, după care femeia a apucat un cuţit şi s-a năpustit asupra soţului. Bărbatul ar fi fost luat prin surprindere şi nu a mai apucat să se apere. Rana din zona gâtului i-a fost fatală. Când a realizat ce a făcut, a încercat să ascundă cadavrul în spatele locuinţei, însă fiica lor în vârstă de 15 ani a dat peste el. Tot ea a sunat şi la 112.
Femeia acuzată de crimă a fost reţinută, iar cercetările continuă. Copiii sunt în grija unei rude din partea soțului. Cel mai probabil, ea va supusă unei expertize psihiatrice, pentru a se stabili dacă a avut discernământ când a comis fapta.
În context, în mediul online, psihologul clinician orădean Corina Lupău atrage atenția că „bolile psihice nu sunt invenții” iar opinia specialiștilor ar trebui luată foarte în serios:
„Un marinar se întoarce acasă pentru că soția se decompensase psihic, o scoate pe propria răspundere de la Psihiatrie, iar la scurt timp este omorât de către aceasta sub ochii copilului.
Știrea asta nu e pentru impresie ci un semnal că avem o educație precară în ceea ce privește sănătatea mintală. Omul era în viață dacă nu se opunea opiniei medicale ca pacienta să rămână internată și sub tratament.
Câteva observații.1. Bolile psihice nu sunt invenții. Nu-i ca și când te enervezi că nu-ți ies ploile într-o zi. Nu-i ca și când te simți trist sau te-ai trezit cu o dispoziție mai negativă pentru că vremea e nasoală. Negarea lor, nu le face să dispară.2. Bolile psihice pot afecta percepția, gândirea, emoțiile, comportamentul. Un pacient psihotic poate să vadă lucruri care nu există, să audă voci care-l stresează, persecută sau îl îndeamnă la diverse comportamente. Poate să interpreteze realitatea complet eronat, făcând asocieri ilogice între evenimente, gesturi, persoane iar emoțiile pot atinge cote maxime.3. Bolile psihice au substrat biochimic. Accepți că poți să faci gastrită, deci stomacul tău poate să nu funcționeze bine, de aceea te doare, ești balonat și este impactat comportamentul alimentar. De ce crezi că atunci când vorbim despre creier lucrurile stau altfel? O boală psihică nu este o vină!4. Unele boli psihice au potențial agresiv, dar cele mai multe, nu. Din păcate, nu avem un algoritm de calcul al periculozității unui bolnav psihic care, obiectiv, să ne arate în cifre ce risc există pentru sine sau cei din jur. Tratamentul ține sub control manifestările agresive dar este important să fie administrat așa cum a fost prescris.5. Este necesar să vorbim despre bolile psihice, cu scopul de a le recunoaște și trata, dar să evităm anatemizarea lor. De multe ori chiar stigma asociată împiedică adresabilitatea pacientului la specialistul în sănătate mintală”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!