Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu va permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina, până la data de 5 iunie 2023, informează inspectorii sanitari veterinari.
„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) aplică noile prevederi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei, din 2 mai 2023, de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, ANSVSA nu va permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina, de la data de intrării în vigoare a Regulamentului mai sus menţionat, până la data de 5 iunie 2023. Aceste măsuri vizează doar contractele semnate după data de intrarea în vigoare a noilor prevederi şi se aplică până la data de 5 iunie 2023”, precizează ANSVSA.
Pentru celelalte tipuri de produse de origine nonanimală, care nu fac obiectul acestor noi reglementări, ANSVSA realizează controale pentru transporturile provenite din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare şi la destinaţia finală (depozite de cereale, unităţi de procesare şi comercializare) a acestor produse.
[eadvert]
În concordanţă cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, ANSVSA a înfiinţat noi puncte de intrare în judeţele de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, pentru a eficientiza actul de control oficial, în corelaţie cu numărul de transporturi de cereale.
Comisia Europeană a adoptat marţi măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanţele excepţionale ale blocajelor logistice grave cu care se confruntă cinci state membre ale Uniunii Europene, preciza forul european. Măsurile vizează patru produse agricole – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – originare din Ucraina. Măsurile adoptate urmăresc atenuarea blocajelor logistice produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.
Trimite articolul
XE o mare gresala sa refuzi exporturile de cereale din Ucraina, e singura posibilitate ca marii fermieri plangaciosi sa mai scada preturile exorbitante pe care le practica ei si comercianti bisnitari si hapsani, Ar trebui liberalizate exporturile ucrainene de cereale, ulei, produse agricole s.a. numai asa se vor ieftinii painea, carnea, fructele, legumele care se vand la pretul carnii ceea ce este o mare ticalosie a supermarketurilor si comerciantilor bisnitari care cumpara ieftin si vand scump. Preturile trebuiesc plafonate cand comerciantii bisnitari intrec limitele,
-
Da, ca,pana acum am mancat paine scumpa din grau romanesc, stai linistit ca am mancat paine scumpa din grau ucraineean plin de toate chimicalele. Fermierii din romania, atentie, feemierii, nu procesatorii sunt pe pierdere la preturile actuale. Sunt feemieri care au cumparat ingraseminte la 7000 lei tona, cum crezi ca,isi vor recupera,banii? E usor sa acuzam ca totul e scump din cauza,fermierilor. Problema este la speculanti, fermierii nu pot sa-si faca pretul, il ia ca atare, mare/mic.