Acesta pune accent pe prevenție, pornind de la realitatea că românii se îmbolnăvesc din ce în ce mai devreme, iar numărul pacienților cronici crește.
[eadvert]
Se îmbunătăţeste și accesul la servicii medicale prin extinderea pachetului de bază.
Despre noile prevederi pe care ar trebui să le cunoască pacienții, dar și despre modul în care poate fi pus în practică noul contract-cadru, ne spune mai multe medicul Mihai Mara, președintele Patronatul Medicilor de Familie din Cluj-Napoca.
„Paleta de servicii medicale pe care le putem oferi pacienților este mai diversificată, serviciile de prevenție sunt un pic mai multe. Ce s-a schimbat este la pacientul asimptomatic, de la 18 la 39 de ani. Înainte, avea dreptul la aceste consultații o dată la 3 ani. De la 1 iulie va avea dreptul anual la consultații de prevenție și la anumite pachete de analize medicale. Problema este că noi avem un număr limitat de consultații pe care le putem oferi pe zi. Media este de 20 de consultații pe zi, calculată la trimestru. Sunt anumite medicamente pe care noi nu le putem prescrie decât cu scrisoare medicală, iar de la 1 iulie se schimbă modelul scrisorii medicale. Deci toți pacienții care se duc începând de luni la un medic de altă specialitate, trebuie să se întoarcă cu modelul nou de scrisoare medicală. O noutate la această scrisoare medicală este valabilitatea ei. Începând de la 1 iulie, valabilitatea scrisorii medicale pentru aceste medicamente cu restricții este până când medicul de familie consideră oportună o nouă reevaluare a pacientului, iar de la 1 iulie consultația la distanță nu va mai fi plătită de către CNAS. Iar atunci pacienții să știe că de la 1 iulie vor fi chemați la cabinetele noastre cu cardul de sănătate, pentru rețete”, zice dr. Mara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!