Potrivit acestui act normativ, accesul pe jos sau cu bicicleta este permis oricărei persoane în pădurile din fondul forestier național, atâta timp cât nu sunt cauzate daune mediului.
„Accesul persoanelor, pedestru sau cu bicicleta, pe terenurile din FFN este liber și se realizează pe propria răspundere a acestora, fără a se produce prejudicii“, este menționat la Articolul 58 din Secțiunea a 7-a „Accesul pe terenurile din FFN“.
Noul Cod silvic stabilește că accesul în păduri se face pe proprie răspundere, fără a aduce prejudicii pădurii. Totuși, există situații în care administratorii sau proprietarii de păduri pot restricționa temporar accesul.
Aceste restricții sunt anunțate prin afișe vizibile și pot fi aplicate în următoarele cazuri:
- în zonele cu risc ridicat de incendii,
- în zonele în care se desfășoară lucrări de exploatare forestieră,
- în timpul activităților de vânătoare,
- în zonele de protecție strictă, unde accesul este interzis din motive de protecție a mediului
De asemenea, nu este permis accesul în zonele ocupate de construcții și facilități precum sedii administrative, cabane, fazanerii, păstrăvării, drumuri și căi ferate forestiere, spații industriale și alte dotări tehnice specifice sectorului forestier.
Amenajarea traseelor pentru recreere
Actul mai prevede și posibilitatea amenajării de poteci și trasee pentru diverse activități recreative, cum ar fi plimbările, alergarea, turismul ecvestru și ciclismul. Aceste trasee pot fi amenajate doar cu acordul administratorilor pentru pădurile publice sau ale statului, sau cu acordul proprietarilor în cazul altor forme de proprietate.
Potecile pot fi realizate din materiale naturale precum pământ, lemn și pietriș, iar amenajarea acestora nu presupune scoaterea terenului din fondul forestier și nu necesită autorizație de construire. De asemenea, pentru amenajarea traseelor este permisă recoltarea unui număr limitat de arbori (maximum cinci arbori pe hectar).
Restricții pentru mașini
În ceea ce privește utilizarea vehiculelor motorizate, accesul publicului în păduri cu mașini sau cu tracțiune animală este interzis. Totuși, în anumite condiții, evenimentele sportive, recreative și de turism care implică utilizarea acestor vehicule pot avea loc, dar doar în afara ariilor naturale protejate, pe trasee special marcate și cu acordul administratorilor terenurilor publice sau al proprietarilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!