Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” anunță că va depune aceste măsuri în cadrul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților. În același timp, sindicaliștii mai propun ca elevii să mai poată fi exmatriculați pe o perioadă de 3-5 zile, cât și definitiv. De asemenea, aceștia vor ca elevii să poată face „detenție școlară”, ceea ce presupune „să stea într-o sală de clasă, după ore, sub supravegherea unui cadru didactic, folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise”, relatează biziday.
Ministerul Educației susține că propunerea de suspendare de 3 până la 5 zile a elevilor, însoțită de măsuri de consiliere „nu ar fi o idee rea”. Ligia Deca nu este de acord cu înființarea unor centre de reeducare, explicând că „nu cred că trebuie segregare de tip centre de reeducare așa cum existau în perioada de dinainte de 1989.”
Sindicatele mai propun să fie introdusă posibilitatea ca părinții să poată primi amenzi la domiciliu în cazul în care copii lor au distrus bunurile școlilor sau jignesc și lovesc profesorii sau angajații unităților de învățământ.
Alte măsuri care au fost propuse:
[eadvert]
- Fiecare unitate de învățământ ar trebui să aibă cel puțin un post de consilier școlar, fără obligație de catedră, însă cu atribuții și competențe clare în ceea ce privește elevii care trec prin dificultăți în familie, crize de identitate ori adaptare la mediul școlar. Ei vor putea discuta cu elevii la solicitarea dirigintelui chiar și fără a avea acordul părinților sau reprezentanților legali.
- Normarea posturilor de paznici ai unităților de învățământ care să poată controla ghiozdanele elevilor, prin sondaj sau în cazul în care există suspiciunea deținerii armelor albe, petardelor sau substanțelor periculoase sau psihotrope.
- Fiecare unitate de învățământ ar putea fi obligată să instaleze camere video în toate sălile de clasă, holuri și chiar și curtea școlii, care să poată funcționa independent, cu sau fără acordul părinților. Filmărilor vor putea fi utilizate atât în cadrul cercetării disciplinare, cât și de autoritățile statului.
- Va putea fi interzis utilizarea telefoanelor în spațiul școlar, atât în timpul orelor de curs, cât și în pauze sau activitățile extrașcolare. Mobilele vor fi închise odată ce elevii au ajuns la școală, iar dacă aceștia sunt prinși că utilizează dispozitivul, cadrele didactice sau angajații unității de învățământ vor putea să confiște dispozitivul sau să îl predea autorităților.
Trimite articolul
XDa dar si cadrele didactice sa isi inchida dispozitivele, sau sa le pastreze la un loc sigur sau sa nu le foloseasca in timpul orelor sau pauzelor.
Dar profesorii / educatorii care fac bullying la scoala – de ei cum putem scapa? Si cateva zile sa se gandeasca ce au facut ar fi de folos!
Invatatoare la clasa 1 intr-o scoala confesionala din Oradea – bifeaza multe dintre activitatile de bullying. Plus a instaurat sistem de caste in clasa in functie de criteriul – cine participa la grupele de after school ale ei si cine nu (grupe ce ii aduc un venit consistent). A stabilit un sistem in care elevii (de clasa 1!!) sa se evalueze unii pe altii si sa isi dea niste puncte, invrajbindu-i si facandu-i sa negocieze, sa stabileasca tot felul de aliante, intelegeri etc. A instaurat un regim de teroare. SI eventualele rezultate didactice obtinute in asa fel ii spala toate pacatele in fata conducerii scolii. CUm de mai exista o astfel de persoana care sa predea copiilor nostri?!!!!!