Carpații României sau “Alpii Transilvaniei”, așa cum îi denumește New York Times (nytimes.com) se regăsesc într-un top mondial realizat de prestigiosul cotidian american. Topul include 52 destinații ce nu trebuie ratate, în 2020.
NY Times face referire la pădurile seculare ale României, adăpostite de Munții Carpați, dar aflate în real pericol din cauza tăierilor ilegale, la urșii, lupii și extraordinara floră și faună, cu care este binecuvântată România. Nu este uitat Transfăgărășanul, considerat o destinație în sine pentru pasionații de motoare, iar Munții Făgăraș și Parcul Național Domogled – Valea Cernei sunt menționați în mod special.
New York Times se înscrie, astfel, în campania pentru salvarea pădurilor seculare din Carpații României, după personalități precum Prințul Charles al Marii Britanii și actorul Leonardo DiCaprio, cunoscut și ca activist de mediu.
Arborii sunt mai valoroși vii
Iată cum motivează New York Times includerea Alpilor Transilvaniei în topul destinațiilor pentru 2020, alături de alte destinații din Statele Unite, Europa, Orientul Apropiat, Asia, Marea Caraibilor, India, Egipt, America Latină, Africa sau Oceania:
“Pentru a experimenta o bucată de sălbăticie reală fără a fi nevoie să mergeți până la capătul pământului, nu căutați mai departe de România. 65% din pădurile seculare ale Europei se află aici. Aceste păduri adăpostesc urși și lupi. O incredibilă floră și faună se găsește peste tot în țară și mai cu seamă în Munții Carpaților Meridionali, cunoscuți și sub denumirea de Alpii Transilvaniei. O vizită în Parcul Național Domogled – Valea Cernei sau în lanțurile muntoase Făgăraș situate mai departe, spre est, oferă mii de acri de natură cu adevărat neatinsă, alături de oportunități pentru drumeții, camping, înot sub cascade și multe altele”.
“Drumurile foarte decente ale României (dintre care Transfăgărășanul reprezintă o destinație în sine pentru pasionații de automobile) permit accesul în munți, chiar și în călătorii mai scurte. Niciodată nu a existat un moment mai important pentru a vedea și celebra aceste păduri: în ciuda eforturilor pentru conservarea speciilor, a florei și a faunei, pe care prințul britanic Charles le-a numit «o comoară naturală neprețuită într-un continent care și-a distrus sălbăticia», iată că exploatarea, în bună parte ilegală, continuă. Afluxul mare de turiști ar putea avea un impact real, transmițând un mesaj puternic: și anume că acești copaci sunt mai valoroși vii decât morți”, scrie NY Times.
Trimite articolul
XFrumoase locuri, păcat ca sunt locuite.
Munții ca munții, sunt frumoși…
Dar drumurile … și mai ales murdăria din mintea oamenilor în ce top sunt???
-
Drumurile sunt destul de bune iar oamenii nu se bagă toți în aceași oală.
Iar dacă vorbim de ospitalitate poți face un TOP si vei fi surprins să constați că suntem pe primul loc detașat.
Apusenii merită cu prisosință să fie promovați.