Alexandru Rafila a declarat, marți, la TVR 1, că este încrezător că România va reveni la normal până la sfârșitul lunii martie.
„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanții diverselor industrii : turism, Horeca, marii retaileri, mari investitori din România. Toți își doresc predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei și cred că spre sfârșitul lunii martie putem avea discuții foarte serioase, încât oamenii să știe ce au de făcut în lunile următoare”, a spus ministrul Sănătății.
Rafila a atras atenția că acestea sunt ipoteze de lucru, nu sunt angajamente.
„Nu se poate nimeni angaja. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil și biologia este o știință care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situația în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic și să avem o discuție foarte serioasă încât fiecare să știe ce are de făcut. Aici am discutat și mi s-a părut extrem de important: toți reprezentanții diverselor sectoare economice sunt conștienți că succesul revenirii la normal depinde de modul în care se vor comporta ei și, bineînțeles, populația”, a mai spus Rafila.
Întrebat dacă e posibil să apară din nou SARS-CoV-2 în toamnă, ministrul Sănătății a spus că „orice este posibil”.
„Dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, e posibil. Aceste tulpini vor fi mult mai puțin transmisibile, adică transmisibilitate mare, patogenitate mică. Vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc trebuie să se vaccineze, să sperăm că și producătorii își vor adapta vaccinul variantelor circulante și nu vom asista în continuare la utilizarea aceluiași vaccin”, a mai spus epidemiologul Alexandru Rafila.
Sursa: Mediafax
[eadvert]
Trimite articolul
Xspera, se va face, s-a facut… tralala si bla bla bla = PSD
Trebuia revenit la normal de la început mulți din cauza știrilor
care erau la Tv și a unora politicienii criminali au intrat în panică și au decedat …
-
Ar trebui definit ce înseamnă normalul. Pe de alta parte, ca pacient ființă umana,am serioase semne de întrebare referitor la respectarea demnității mele umane. E o chestie mai veche , cu mult înainte de dl. Dr.
Eu cred ca vom reveni I la normal cum a zis mult iubitul astăzi de către romani nostalgici ai Epocii de aur citez”cand a face plopu mere și răchită Micșunele!
La normal privind atitudinea sistemului sanitar și a angajaților acestuia ( în special a medicilor ) față de pacienți, respectarea valorilor umane, respectarea demnității suferindului, în final respectarea Jjurământului lui Hipocrate – nu se va reveni foarte curând.
În această perioadă de pandemie, foarte puțini medici au pus pe primul plan pacienții (multe mulțumiri), cei mai mulți fiind interesați de autoprotecție și evitarea contaminării. O altă parte nu a profesat efectiv ( trist ), ba chiar au profitat de măsurile de izolare/carantinare a instituțiilor sanitare, de programul săptămânal/permanent de lipsă de la serviciu, de restricțiile de vizitare a familiei, de lipsa accesului real la tratamente, consultații, internări etc.
Și acest lucru în condițiile în care au primit anticipat salariile mărite la nivelul anului 2022 încă din anul 2019. Din acest motiv, cu sacii de bani la purtător, la apariția pandemiei, normal ar fi trebuit să pornească lupta cu virusurile și cu toate celelalte boli cronice și să acționeze pentru pacienții lor mult mai intens. Au procedat exact pe dos, lăsându-i în voia sorții pe toți (scuzați excepțiile).
Este interesant la care normalitate vor achiesa doctorii din vară: la normalitatea de a trata bolnavii, sau normalitatea de a cheltui banii primiți anticipat, abandonând în continuare pacienții?