Vasile Dîncu a spus că nu crede și nici nu există informații privind vreo intenție a lui Vladimir Putin de a încerca un conflict cu NATO.
„După părerea mea, este improbabil (să încerce un conflict cu NATO – n.r.). Nu cred. Așa cum se vede și acum, noi poate îl privim, într-adevăr, pe Putin ca fiind singur, ca fiind unul care își face singur strategia și nu ascultă de nimeni. Ne-a dat semnele acestea, probabil că și strategic, atunci când i-a speriat pe generalii din zona lui în Consiliul de Securitate. Însă este vorba de o strategie a unui unei mari puteri, a unui stat și acolo mai sunt și alți oameni și nu cred că este o strategie, un fel de strategia nebunului care se joacă prin… este o strategie pe care acum îl recunoaștem ca fiind urmărită pas cu pas și după ce n-a reușit primul scenariu acela al capitulării rapide a Ucrainei, a trecut la un alt scenariu și este un scenariu care seamănă cu cel din Siria. Vă aduceți aminte în Siria s-a întâmplat același lucru. Este același model: erau localitățile asediate, blocată alimentarea”, a spus Dîncu, la Antena 3.
Întrebat dacă este un pericol pentru România, Dîncu a spus că nu vede pericol, dar există „costuri” în cazul în care Rusia ajunge la granița României.
„Sigur că noi avem costuri în eventualitatea, de exemplu, de a ajunge, odată cu Crimeea, ajunge Rusia la graniță cu noi. Sigur că încercarea de a domina Marea Neagră poate deveni o problemă economică nu numai pentru Ucraina, dar și pentru noi. De asemenea, putem avea probleme dacă ne gândim că Moldova ar putea să fie un obiect, să spunem de amenințare. Trecerea în Transnistria, venirea spre Transnistria ar putea să fie o problemă, o vecinătate cu Rusia nu este simplu, dar este o vecinătate a graniței NATO cu Rusia. Și asta NATO ne-a demonstrat în ultima vreme, ceea ce poate nici noi nu mai credeam la un moment dat că va fi chiar așa o reacție robustă, chiar așa, o reacție rapidă și să vedem noi că NATO activează forța de răspuns, că trece de la cea de descurajare, la apărare”, a mai spus Vasile Dîncu.
Sursa: Mediafax
[eadvert]
Trimite articolul
XDoamne ajuta ca apartinem unei aliante puternice, ca daca n-am fi fost cu asemenea politicieni sigur eram in razboi. Am invatat de la bunici, parinti si experienta ca intotdeauna cu vecinii trebuie sa fii in relatii daca nu bune sau amicale, cel putin bazate pe mult respect, daca nu poate fi de colaborare.
-
Depinde de vecin. Dacă vecinul e recalcitrant, îți mută gardul cu forța ca să îți ia pământ, îți otrăvește câinele, atunci n-ai cum să trăiești în pace cu el.
-
Eee, sa nu exageram, in exemplele de mai sus e caz de politie sau justitie.
-
Când vecinul recalcitrant e o țară “atomică” cine face poliție sau justiție?
-
-
Dar umpleţi strategic apele internaţionale ale Mãrii Negre.
Tragem gaze, alea alea.