Ministerul Finanțelor propune o Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fiscal-bugetar, precum și pentru reglementarea altor măsuri.
Potrivit proiectului de act normativ, atât destinatarii înregistrați care prezintă risc fiscal ridicat, cât și operatorii economici înregistrați pentru distribuție și comercializare angro fără depozitare băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice și care eliberează pentru consum din cadrul unui antrepozit fiscal produse accizabile vor avea obligația să constituie o garanție de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o elibereze pentru consum.
„Destinatarul înregistrat care prezintă risc fiscal ridicat are obligația constituirii unei garanții de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o primească, sub forma prevăzută la alin. (1). În situația în care organele competente constată indiciile săvârșirii unei infracțiuni și evaluează prejudiciul, operatorul economic are obligația de a reîntregi garanția la nivelul prejudiciului, cu excepția situației în care garanția este îndestulătoare“, se arată în propunerea legislativă.
Măsura a fost luată după ce ANAF a constatat un nivel ridicat de evaziune fiscală în acest domeniu, în urma controalelor efectuate.
„Urmare a acțiunilor de control efectuate de organele fiscale la operatorii economici înregistrați la autoritatea competentă pentru distribuție și comercializare angro fără depozitare băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili și care eliberează pentru consum din cadrul unui antrepozit fiscal produse accizabile, s-a constatat eludarea plății obligațiilor fiscale la bugetul de stat de către acești operatori economici”, arată Ministerul Finanțelor.
În situația în care organele competente constată indiciile săvârșirii unei infracțiuni și evaluează prejudiciul, operatorii economici respective vor fi obligați de a reîntregi garanția la nivelul prejudiciului, cu excepția situației în care garanția este îndestulătoare, susține Ministerul Finanțelor.
Garanție pentru infracțiuni
Totodată, se propune introducerea obligației pentru destinatarul înregistrat care prezintă risc fiscal ridicat, de a înștiința cu autoritatea competentă, cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de epuizarea cantității de produse accizabile înscrisă în declarația pe propria răspundere.
După epuizarea cantității-limită înscrisă în declarația pe propria răspundere, acești operatori economici trebuie să depună o nouă declarație pentru achiziționarea unei cantități suplimentare celei înscrise în declarația inițială și să reîntregească garanția în mod corespunzător, în caz contrar, achiziționarea produselor accizabile fără depunerea declarației pe proprie răspundere și fără garantarea plății accizelor, urmează a fi incriminată ca infracțiune.
În situația în care acești operatori economici înregistrează obligații fiscale restante administrate de ANAF cu mai mult de 5 de zile față de termenul legal de plată, garanția se extinde și asupra acestor obligații de drept și fără nicio altă formalitate.
Garanția poate fi eliberată numai după verificarea de către organele fiscale competente a îndeplinirii de către operatorul economic a tuturor obligațiilor legale privind evidențierea, declararea și plata obligațiilor fiscale administrate de ANAF.
Amenzi usturătoare
Proiectul de act normative introduce amenzi de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum și confiscarea produselor, iar în situația când acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din această vânzare, în situația în care destinatarii înregistrați care prezintă risc fiscal ridicat și operatorii economici vizați nu au respectat prevederile ordonanței.
Citiți principiile noastre de moderare aici!