Apelul a fost lansat prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Acesta se constituie ca grup de profesori, organizați pe discipline de examen ori concurs, care îndeplinesc criteriile stabilite la nivel național și urmează să evalueze, într-o manieră unitară și eficientă, lucrările elevilor și ale cadrelor didactice din cadrul examenelor naționale (evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, bacalaureat, definitivare în învățământ și concursul național de ocupare a posturilor didactice – titularizare).
[eadvert]
CPEECN are rolul de a funcționa ca o comunitate de învățare și de a se dezvolta ca organism subordonat inspectoratelor școlare județene.
Procesul de selecție a candidaților se desfășoară în perioada 21 septembrie – 1 decembrie 2020.
Prima etapă (21-30 septembrie 2020) este alocată colectării și încărcării dosarelor de înscriere pe platforma informatică dedicată. Pentru a obține calitatea de membri ai CPEECN, se pot înscrie cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au desfășurat activități de predare-învățare-evaluare în ultimii trei ani școlari încheiați, în învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal; au gradul didactic I, II sau titlul științific de doctor în specialitate și au experiență de organizare și participare la evaluări, în cadrul examenelor și concursurilor naționale/internaționale.
Ulterior, în etapa a II-a (1-15 octombrie), va avea loc verificarea dosarelor de înscriere, etapă urmată de verificarea competențelor de evaluare și selecția cadrelor didactice care doresc să devină membri (16 octombrie – 1 decembrie).
Cadrele didactice selectate dobândesc calitatea de membri ai CPEECN după parcurgerea și absolvirea programului de formare, acreditat de către Ministerul Educației și Cercetării și asigurat de către CNPEE, în parteneriat cu toate Casele corpului didactic. Programul de formare este prevăzut a se desfășura între 2 decembrie 2020 și 15 martie 2021.
Membrii CPEECN sunt cadre didactice care își desfășoară activitatea de predare-învățare-evaluare atât în mediul urban, cât și în cel rural, în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, respectiv liceal – filierele teoretică, vocațională și tehnologică.
Membrii CPEECN care desfășoară activități de evaluare vor încheia contracte de furnizare de servicii cu unitatea de învățământ în cadrul căreia este organizat centrul de evaluare. Plata acestora se realizează în baza contractului încheiat și în temeiul dispozițiilor ordinului de ministru care reglementează plata profesorilor evaluatori, emis anual.
În același timp, cadrele didactice din CPEECN care desfășoară activități de evaluare primesc, în cadrul fișei de evaluare pentru obținerea gradației de merit, un punctaj defalcat pentru calitatea de membru CPEECN, respectiv pentru desfășurarea activităților de evaluare în fiecare sesiune a examenelor naționale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!