Acestea sunt preţurile de achiziţie ale celor mai cumpărate materiale de construcţie, potrivit datelor transmise de Vasile Dobrea, manager de achiziţii la Vindem-ieftin.ro, o platformă online de consultanţă în vânzarea de materiale de construcţii.
[eadvert]
Cele mai mari scumpiri se văd la plăcile OSB (plus 103% din martie 2021 până în martie anul acesta), la ţeava rectangulară (plus 118%) şi la panourile sandwich (plus 121%). Totodată, o cărămidă a ajuns să coste peste 10 lei, faţă de 7,4 lei cu un an în urmă, un metru pătrat de pavaj costă 67,1 lei, de la 41,3 lei în primăvara lui 2021, iar un kilogram de fier-beton este acum 6,95 lei, cu 88% mai scump faţă de martie 2021, potrivit datelor de la Vindem-ieftin.ro.
Pentru a înţelege aceste scumpiri, trebuie urmărit procesul de fabricare a unui produs, care formează un lanţ întreg, pentru că nicio componentă nu este independentă, toate verigile fiind în strânsă legătură unele cu altele.
Oţelul în mod special, materie primă pentru foarte multe companii cu activitate în construcţii, a trecut prin majorări de preţ considerabile încă de la finalul anului 2020, îngreunând activitatea producătorilor de acoperişuri, hale metalice sau panouri termoizolante. Acum, industria locală a construcţiilor se aşteaptă la noi scumpiri ale oţelului pe fondul războiului din Ucraina, ţară care era un furnizor important pentru firmele din România. Totuşi, companiile cred că impactul nu va fi foarte puternic, existând alternative în alte ţări, precum Turcia, Grecia, Bulgaria şi Republica Moldova.
Transportul ajunge să însemne 10% din preţul materialelor de construcţii, iar bitumul – material esenţial pentru infrastructură – a ajuns la o scumpire de 50% astăzi faţă de media anului trecut.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XIdiotii de comercianți cresc preturile după bunul lor plac prin mărirea artificiala a adaosului comercial care ar trebui limitat la 10,% pentru cca idiotii hapsâni îl majorează cu u 100-200% comportandu-se că niște bișnițari nu că oameni de afaceri. Cui nu-i convine limitarea adaosului comercial sa se lase de comerț.
-
Păi atunci să limităm și pensiile, la 10 luni pe an, două luni fără pensie.
Să limităm și salariile, tot la 10. 10 luni pe an, 2 luni fără salariu.
Ce să mai limităm… A da! Prostia domnule, prostia! Să o limităm la maxim 10 idei pe an!