Zvonurile despre scumpetea de pe litoralul românesc s-au rostogolit ca bulgărele de zăpadă. Adevărul este însă la mijloc, lucru constatat pe propriul buzunar.
[eadvert]
Astfel, în prima săptămână din august am rezervat un sejur la un hotel de trei stele din Neptun – Olimp. O stațiune „nici prea-prea, nici foarte-foarte”, dar cu care ne-am obișnuit de câțiva ani și care ne atrage datorită plajei curate, cu nisip foarte fin și fără alge. La fel a fost și anul acesta. Nu spun că nu a contat și varietatea mare de terase și restaurante pentru servirea mesei.
Considerată pe vremea lui Nicolae Ceaușescu „perla litoralului românesc”, stațiunea Neptun – Olimp îmbină hotelurile de două stele cu cele de trei stele și chiar de patru stele, apărute în ultimii doi ani.
Prețuri și prețuri
Prețurile din stațiune sunt pentru toate buzunarele, pentru toate bugetele. O bere la draft de 400 ml pe plajă costă 7-8 lei, față de 5-6 lei anul trecut. Un frappe costă 15-20 de lei, în funcție de distanța față de plajă și de apa mării a terasei pe care o servești. Anul trecut, prețul era între 12-15 lei. Porumbul fiert sau copt – „Porumbelul cu sărică/ ți-l servim la păturică. Porumbelul de la mare/ face cocoșelul tare”, după versurile cu care un vânzător încerca să-și atragă clienții, se vinde cu 7-8 lei, față de 5-6 lei anul trecut.
Cei care doresc să se întindă pe un șezlong vor scoate din buzunar 40 de lei de luni până vineri, respectiv 50 de lei sâmbăta și duminica. Dar plajele cu șezlonguri erau aproape pustii. Mai mare aglomerație era în zona de cearșafuri, dintre mare și sezlonguri, care se ocupau de la primele ore ale dimineții.
Mâncarea avea și ea o mare varietate de prețuri, în funcție de locul și perioada din zi în care o servești. Astfel, meniul zilei costa între 22-27 de lei. Există terase în apropierea plajei, care, după ora 20:00, practică tarife reduse cu 50% la mâncare.
O pizza costă între 35 și 50 de lei, în funcție de felul ei și de restaurantul unde se servește. O ciorbă de burtă costă între 17 și 20 de lei, iar o ciorbă de pește tot la fel. Amatorii de pește au de unde alege, unele restaurante și terase pregătind peștele chiar în fața ta, având bucătării open-space.
Stațiunea fără presă
Cine vrea să citească un ziar, o revistă sau să facă un rebus, trebuie să se aprovizioneze la sosirea în stațiune din altă parte. În Neptun – Olimp nu se găsesește deloc presă. Dacă în urmă cu un an-doi se mai găsea câte o tarabă cu ziare, acum au dispărut cu desăvârșire. Întrebat unde poate fi găsit un ziar, patronul unui minimarket a răspuns că nu mai există din cauza chiriilor prea scumpe percepute de Primăria Mangalia. De altfel au dispărut și tarabele de pe o parte și alta a străzii principale, unde în urmă cu un an găseai vrute și nevrute. Tot Primăria Mangalia a interzis astfel de activități. Au dispărut și clovnii care confecționau diferite figurine din baloane colorate, feblețea copiilor mici. Probabil tot primăria este cea care nu le-a acordat autorizații.
Trăsuri tradiționale
Au rămas însă caleștile tradiționale încă de pe vremea lui Ceaușescu. O plimbare cu caleașca costă între 30 și 50 de lei, în funcție de traseul și distanța aleasă. Dacă te încumeți la o astfel de drumeție, vei afla tot ce ține de istoria mai veche sau mai nouă a stațiunii, pe care birjarul ți-o spune cu drag. Unul dintre aceștia, Ali Șaman, practică această meserie încă de dinainte de Revoluție. Este pe cale să se pensioneze și își iubește iapa, Stela, care îl ajută să-și câștige existența.
Omul îți oferă informații cu lux de amănunte despre toate hotelurile mai vechi sau mai noi din stațiune și despre proprietarii lor. „Unul dintre cei mai mari proprietari, care deține mai multe hoteluri în Neptun – Olimp, este Murad (Mohammad Murad – n.red.). A candidat și la Primăria Mangalia, dar ne-a amenințat că ne desființează. Cum să ne ia pâinea de la gură? Așa că ne-am mobilizat și nu a câștigat”, povestește Ali Șaman. Acesta își amintește de o întâmplare mai deosebită la care a fost părtaș. În urmă cu câțiva ani, a transportat o turistă gravidă, căreia i s-a rupt apa la el în trăsură. A dus-o în galop până la un spital din Olimp, de unde a fost preluată de medici. De atunci, în fiecare an, turiștii respectivi îl caută pe Ali, pentru a-i plimba cu trăsura.
Alte atracții pentru cei care nu au chef să stea toată ziua la plajă sunt excursiile de o zi în Delta Dunării sau în Bulgaria. Cei trecuți de prima tinerețe, dar și cei mai tineri, pot să-și petreacă timpul efectuând o excursie cu vaporașul din Portul turistic Mangalia. Vor avea ocazia să afle date despre istoria acestui port, pe vremea lui Ceușescu unul dintre cele mai mari porturi din Europa. De asemenea, vor vedea două dintre yacht-urile lui Ceaușescu, dar și câteva vase militare. În Portul Limanu pot fi admirate yacht-urile care participă la cea mai mare competiție de acest fel din România. Iubitorii de aventură, tiroliene și cățărări pot avea parte de astfel de experiențe într-un parc de aventuri din Neptun.
Nu în ultimul rând, pe lacurile din Neptun pot fi admirate lebedele care s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani, fiind obișnuite cu turiștii care le hrănesc.
Criză
Criza forței de muncă se simte și pe litoral. Mulți hotelieri au angajat muncitori extracomunitari. La hotelul unde eram cazat, tineri din Nepal se ocupau de servirea mesei și de curățenie în hotel și în camere.
Una peste alta, suflul sumpirilor se simte și pe litoral. Asta se poate observa și prin fluxul de turiști care se plimbă seara pe aleea principală, prin numărul de șezlonguri neocupate la plajă, dar și prin numărul clienților de la restaurante. Unul dintre cele mai cunoscute locuri pentru servirea mesei din Neptun, cu tot felul de meniuri la grătar, care merg bine cu băutura, cu muzică live în fiecare seară, de abia dacă era ocupat pe jumătate.
Și încă ceva! Dacă doriți liniște în concediu, alegeți un hotel sau o pensiune mai îndepărtată de o terasă! Altfel, s-ar putea să nu dormiți toată noaptea din cauza muzicii date la maximum și chiar din cauza unor clienți cheflii, care nu se mai opresc din dedicații.
Trimite articolul
XPlaja foarte buna si in Neptun si in Olimp. Hoteluri renovate sau noi in Olimp. Neptun, cu exceptia catorva complexuri de apartamente, sta mai rau, unele dintre hotelurile vechi arata chiar trist. Restaurante cred ca sunt mai multe in Neptun, dar cel mai bun este in Olimp, pe plaja. E cam departisor insa, dar cred ca e cel mai bun (cu specific pescaresc) de pe tot litoralul si cred ca e si printre cele mai mari.
-
Și ce de văzut la Marea Neagră?
-
RESPECT!
foarte foarte buni e micii la marea neagră. se merită de mers.
Stii ce ? Eu mă duc in Elada , tu du-te la ăstia sa mananci carnea congata din 2019 :))))))))))))))))
-
Si eu las portia mea altor fani ai litoralului romanesc. La fel ca multi altii care vor respect, eu plec in Tunisia.