Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat săptămâna trecută Legea dării în plată, spunând că acum este în regulă. „Aceasta lege a ajuns iniţial la mine şi am retrimis-o în Parlament cu câteva observaţii. La momentul respectiv, după părerea mea, legea nu a fost foarte bine elaborată. Parlamentul a luat în considerare aceste consideraţii, a modificat legea corespunzător şi mi-a retrimis legea în forma nouă. Am apreciat faptul că Parlamentul a ţinut cont de observaţiile mele şi consider că legea în forma în care a ajuns la promulgare este în regulă”, a spus şeful statului.
Potrivit legii, orice român cu credit ipotecar pentru consum sau locuinţă poate da băncii casa în schimbul stergerii datoriei. Creditele prin programul „Prima Casa” au fost excluse de la darea în plată, iar cei care pot apela la această soluţie trebuie să aiba împrumuturi mai mici de 250.000 de euro.
Potrivit legii, nu pot beneficia de prevederile sale cei care au fost condamnaţi printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea legii.
Bancherii, nemulţumiţi
După promulgarea legii, Asociaţia Română a Băncilor a trimis preşedintelui o scrisoare prin care îi solicitau să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la darea în plată, considerând legea neconstituţională, pentru că încalca mai multe principii din legea fundamentală: principiul neretroactivităţii, principiul previzibilităţii şi accesibilităţii normei legale, etc.
Cum va fi cedată casa
Pentru a stinge creditul ipotecar, consumatorul va trebui să transmită creditorului o notificare prin care să informeze asupra deciziei de a transmite dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecat. Acest lucru se va face cu ajutorul unui executor judecătoresc, avocat sau notar public.
În acelaşi timp, în notificare va trebui să fie precizat şi un interval orar pentru două zile diferite în care reprezentantul instituţiei de credit să se prezinte la notarul public propus de consumator pentru a încheia actul translativ de proprietate. În baza acestui act, toate datoriile debitorului aferente creditului ipotecar vor fi stinse.
Dacă creditorul nu va respecta prevederile Legii dării în plată, debitorul va putea să ceară în instanţă atât stingerea creditului ipotecar, cât şi transmiterea dreptului de proprietate. În acest caz, acţiunea va fi scutită de taxa judiciară de timbru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!