Astfel, legea prevede că este obligatorie „montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”.
[eadvert]
„Pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire”, mai zice actul legislativ.
O analiză a hotnews.ro arată că, de fapt, aprobarea acestei legi nu este altceva decât o nouă amânare a termenului până la care trebuie montate aparatele de contorizare. „Această Lege practic prorogă de la 31 decembrie 2022 până la 31 decembrie 2023 termenul până la care exista obligația de montare a sistemelor de măsurare individuală: contoare individuale sau repartitoare, acolo unde nu este fezabil să montezi contor. Practic, până la 31 decembrie trebuie să ne montăm ori contoare ori repartitoare”, a explicat pentru HotNews.ro Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat. Conform acestuia, administrațiile locale vor avea obligația de a vota regulamentul în baza căruia se va stabili dacă o locuință e fezabilă pentru contor sau repartitor.
În Oradea sunt în jur de 65 mii de locuințe racordate la CET, majoritatea apartamente la bloc, alimentate cu căldură prin rețele interioare pe verticală.
Trimite articolul
Xmontarea nu se poate face pe persoana fizica ci doar prin asociatie caci trebuie ca sistemul sa fie unitar.
Serios? Si decontarea se va face pe aceste repartitoare cu cet? Sau vor fi contorizari pasante? Ca nu este acelasi lucru! Contorizarile pasante nu pot fi obligatorii din moment ce nu se deconteaza direct cu furnizorul,asa ca legea este abuziva care are scop sa umple buzunarele celor care dispun montarea si celor care monteaza !!!
Nu inteleg de ce statul se baga intr-o asociatie. Daca toti locatarii sunt de acord sa plateasca cum e acum, care e problema? Oricum n-o sa rezolve nimic, si la apa e cu contoare individuale si daca unul nu-si plateste asociatia sufera tot blocul, pana se ajunge in instanta si se rezolva se poate taia apa.
Ar fi fost bine daca se putea rezolva asa, contor cu posibilitatea de a fi oprit si sigilat, daca nu-ti platesti asociatia ti se opreste caldura si ti se verifica periodic sigiliul, daca l-ai rupt inchisoare.
Dar nu va fi asa, totul e facut doar ca niste firme sa ia bani frumosi, va fi nevoie de acreditare si doar anumite firme vor primi, e clar o lege cu dedicatie.
-
Cum de ce? Pai daca acum contorul de bloc arata sa zicem 5000lei, dupa ce vor fi contoare individuale suma lor va arata 9000 lei. Uite cum se mai fac bani, mai ales Bolovanul e in culmea fericirii cand stie cati bani va face la buget
”…din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit ” Deci nu este vorba de locuinte .Doar de cele cu alta destinatie decat de locuit. Sau i-mi scapa mie ceva?
-
…nu îti scapă nimic doar ești printre puținii care și înțeleg ceea ce citesc !
-
ba ii scapa…. “pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit,…” ,scrie clar, din fiecare apartament SAU spatiu cu alta destinatie… este foarte clar, nu se refera doar la spatii cu alta destinatie…
-
Este o lege idioata si cheltuiala inutila pentru proprietarii apartamentelor contorizarea caldurii trebuie facuta pe scara de bloc si calcularea cotei pe apartamente in functie de suprafata apartamentelor, nu pe fiecare apartament, dar naiba stie de ce politrucii parveniti si incompetenti dau legi idioate si ambiguie impotriva cetatenilor .
Voi vreti sa nu platiti nimic? Sa va dea PSD pe gratis. Normal ca trebuie instalate ca oamenii sa plateasca, vrem bani la buget pentru dezvoltare
Din cate se pare, nu se face referire la apartamente sau spatii de locuit ci doar la cele care au altă destinație. Cel puțin așa este relatată legea. Asta daca luam în calcul formularea strict gramaticală și faptul că cei care au compus-o au habar de gramatica limbii romane. Sau poate rămâne la latitudinea fiecarei asociații de proprietari și dacă “sefu’ a lipsit de la ora de gramatica, nasol pentru cine l-a ales, prostimea e buna de plata. Sau poate o fi vreun test de sus dat să vadă oare câți se prind la prima citire a textului de lege? 🙂