Autovehiculele vor fi echipate cu sisteme tehnice de monitorizare video şi localizare GPS, în timp real, pentru a asigura supravegherea în timpul deplasării, în condiţii de siguranţă a elevilor.
[eadvert]
Potrivit actului normativ promulgat, traseul sau traseele cu locul de îmbarcare şi debarcare ale deplasărilor sunt aprobate prin
hotărâre a autorităţii deliberative la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Locurile de îmbarcare-debarcare pentru elevi aflate pe drumurile publice sunt stabilite prin hotărâre a autorităţii deliberative la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.
Legea reglementează condiţiile generale în care pot fi utilizate autovehiculele şcolare destinate transportului elevilor din învăţământul preuniversitar de stat în scopul deplasării la cursuri şi la alte activităţii cultural/educative de natură să contribuie la dezvoltarea competenţei de învăţare şi a abilităţilor socio-emoţionale în rândul acestora.
Transportul elevilor cu autovehiculele şcolare este gratuit, în condiţiile hotărârii autorităţii deliberative la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale şi este asigurat de unităţile administrativ-teritoriale sau unităţile de învăţământ, cu autovehiculele aflate în proprietatea acestora sau deţinute cu orice alt titlu.
Autovehiculele şcolare sunt inscripţionate în mod unitar, indiferent de marca/tipul autovehiculului respectiv, în partea frontală, cât şi pe lateral cu textul “Transport şcolar”, textul având culoarea neagră pe fond galben.
Cheltuielile implicate cad în sarcina unităţilor administrativ-teritoriale şi sunt suportate din bugetul local.
În scopul deplasării elevilor la cursuri, pentru autovehiculele şcolare, unitatea de învăţământ transmite primarului: graficul de circulaţie, traseul/traseele, locul de îmbarcare, numărul de elevi transportaţi într-o cursă şi numărul de curse efectuate zilnic, pe durata desfăşurării cursurilor anului şcolar curent. Numărul elevilor transportaţi într-o cursă nu poate depăşi numărul locurilor.
Traseele se pot organiza pentru orice destinaţie de pe teritoriul naţional, atât în timpul anului şcolar, cât şi în perioada vacanţelor.
Însoţirea elevilor în autovehiculele şcolare în scopul supravegherii acestora şi a asigurării condiţiilor de securitate va fi asigurată de autorităţile publice locale cu atribuţii în acest sens sau, în cazul în care infrastructura autorităţii publice locale nu permite acest lucru, de către conducătorul autovehiculului respectiv.
Respectivele vehicule nu pot transporta alte persoane decât cele prevăzute.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!