Deputații REPER au depus la Camera Deputaților o inițiativă legislativă de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame.
Inițiatori sunt Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda.
Propunerea legislativă prevede înlăturarea sancțiunilor penale – închisoare, amendă penală – și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională în cuantum cuprins între 1000 și 3000 de lei, pentru posesia de cantități mici de canabis în vederea consumului personal, transmit inițiatorii prin comunicat de presă.
„Propunerea legislativă este elaborată cu sprijinul criminologului Vlad Zaha, în urma consultărilor și cercetărilor efectuate de către acesta pe tema politicilor publice în materie de consum de droguri. Vlad Zaha este criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă, acesta desfășurându-și în prezent activitatea la Universitatea Oxford”, se arată în comunicat.
Aceasta inițiativă este prima de acest fel din istoria României și urmărește alinierea legislației antidrog românești cu cea a partenerilor internaționali precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda, cu recomandările Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP) și cu direcțiile susținute de experții Organizației Națiunilor Unite (ONU) și cei ai Consorțiului Internațional pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor (IDPC).
În prezent, în circuitul legislativ parlamentar sunt patru propuneri legislative referitoare la posesia de canabis sau droguri ușoare: două de la PSD, una de la PNL, aceasta, de la Reper. De departe cea mai radicală este varianta propusă de PNL, susținută, printre alții, și de un bihorean – deputatul Ioan Cupșa. Aceasta propune pedeapsa cu pușcăria de la 1 la 5 ani pentru posesia de cantități mici.
Prevenție și asistență, pe banii din amenzi
De asemenea, inițiatorii propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanțarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri şi programele de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri.
Acesta este primul pas și pentru reglementarea legală a posesiei de canabis medicinal justificată de prescripție medicală. Canabisul medicinal a fost blocat în mod injust din a putea fi produs, vândut ori prescris, în principal din cauza modelului ultra-prohibiționist adoptat de România împotriva acestei plante. Renunțarea la pedepsele penale (iar ulterior pentru canabisul medicinal, și la cele contravenționale) este o necesitate pentru viitorii pacienți care pot beneficia de proprietățile medicinale ale plantei.
„Este demonstrat faptul că pedepsele penale pentru persoanele care posedă canabis pentru consum personal nu previn și nu descurajează consumul de droguri. În schimb, astfel de pedepse determină apariția și consumul de etnobotanice, îngreunează accesul la informații și tratament, pătează cazierul celor identificați și îngreunează activitatea parchetelor.
Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și substituirea cu amenda contravențională, preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale și penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum și eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantități mici de canabis și eficientizarea activității forțelor de ordine.
Reamintim, de asemenea, că 45% dintre tinerii români cu vârste între 16-25 de ani au consumat canabis cel puțin o dată, iar 51% susțin eliminarea pedepselor penale pentru canabis – însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă”, au declarat inițiatorii propunerii legislative.
În alte țări europene
În expunerea de motive a legii se arată că „această schimbare reprezintă standardul minim al statelor care au dezincriminat deja posesia de canabis pentru consum propriu, în Europa existând această măsură în intervale de până la 3 grame în Belgia și de până la 100 de grame în Spania. Astfel, în doar câteva dintre exemplele relevante, canabisul a fost dezincriminat pentru cantități de până la 10 grame în Republica Cehă, 7.5 grame în Estonia, 15 grame în Israel, 3 grame în Luxemburg, 25 de grame în Portugalia, iar Germania pregătește acum dezincriminarea a până la 30 de grame pentru posesie în vederea consumului personal. Considerăm că în România se poate aplica cu ușurință limita inferioară, de până la 3 grame, asemănător cu legislația din Belgia și Luxemburg”.
[eadvert]
Conform propunerii legislative, deținerea de canabis pentru uz personal și consumul în sine rămân în continuare interzise legal, însă încălcările acestor interdicții sunt considerate a fi exclusiv încălcări administrative și sunt eliminate din domeniul infracțional. Traficul de droguri continuă să fie urmărit penal sub formă de infracțiune. Posesia de canabis medicinal justificată de prescripție medicală, necesară a fi ulterior reglementată, nu se pedepsește.
„Propunerea este conformă cu opinia exprimată de Consiliul Superior al Magistraturii: înăsprirea tratamentului sancționator în această materie nu este în concordanță cu întreaga filozofie a actualei legislații penale. (…) practica ultimului deceniu a arătat că nu mărirea exagerată a limitelor de pedeapsă este soluția eficientă pentru combaterea criminalității”, se mai arată în argumentație.
Universitatea din Manchester a instituit un premiu cu numele orădeanului Vlad Zaha
Trimite articolul
XUn ciudat baiatu asta, cine l-a cunoscut cand lucra la Morrigans stie despre ce vorbesc.
Propunerea e de 3 g pe oră, zi, lună, an? Că ați scris ditamai articolul și n-ați făcut decât să obșnuiți prostimea cu conceptul că a te droga e ok. Articol fără niciun rost. Ați scris mult și n-ați spus nimic. Nici nu mă așteptam să vină propunerea din partea altcuiva decât de la guru Misa -Cioloș și partidul său reper, care încă își mai caută repere.