Cele circa 30 de miliarde de euro de care va beneficia România prin Planul Național de Redresare și Reziliență – care urmează să fie supus aprobării Executivului și ulterior trimis Comisiei Europene pentru negociere – reprezintă „o șansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar și societății românești o rezistență sporită în cazul unor viitoare crize”, a spus Iohannis.
[eadvert]
În ce privește reformele, Iohannis a spus că se va pune un accent major pe îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate prin dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizarea pacienților cronici: „Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro”.
De asemenea, PNRR va permite finanțarea dezvoltării unei rețelei de autostrăzi, în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant.
„Ne propunem să alocăm pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro”, a afirmat președintele.
PNRR este „o oportunitate extraordinară și pentru sistemul de educație din România”. Programul „România educată” va beneficia de o finanțare de circa 4 miliarde de euro:
„Vom avea astfel școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare, dar vom investiții de școli verzi, eficiente energetic și adaptate provocărilor climatice. Totodată vom investi în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie, dar și în pregătirea specialiștilor în meseriile viitorului prin investiții în învățământul dual. Școlile din comunitățile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin și servicii suplimentare pentru că educația din România nu își mai permite să piardă niciun copil”.
Conform președintelui, digitalizarea va fi o parte importantă în educație, iar accentul se va pune pe două componente: formarea competențelor digitale și asigurarea resurselor educaționale digitale.
Elevii studenții și cadrele didactice trebuie să fie pregătiți și sprijiniți să acceseze aceste instrumente digitale ne propunem să investim în acest demers 780 de milioane de euro.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XIn campania de alegeri parca v-ati laudat cu 80 de miliárde de euro alocati romaniei pentru redresare economica si structurala dupa covid.Acum ca sunteti cocotati in varful puterii cele 80 de miliarde s-au atrofiat brusc devenind o suma mai credibila de 30 de miliarde.Acum va laudati cu dotarea scolilor cu tehnica digitalizata dar nici un cuvant despre eradicarea fenomenului romanesc de WC in fundul curtii,fenomenul scolilor darapanate si fara apa potabila si fara incalzire adecvata.Oare cati baroni locali si centrali vor deveni peste noapte miliardari in urma acestei mane ceresti care v-a picat in carca?Cine si cum va monitoriza cheltuirea banului public cu care ati fost cadorisiti de soarta.
Iohannis = un zero barat, 2 mandate de rahat in care nu a progresat tara asta deloc, nici macar in zona Schenggen nu ne-a bagat , principala lui promisiune electorala de la ambele scrutine 🙁
Mita pentru moarte.