Potrivit președintelui Klaus Iohannis, interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esențial în consolidarea stabilității și prosperității acestei regiuni. În acest sens, România lucrează deja cu Georgia și cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore.
[eadvert]
„Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul <Coridorului verde de electricitate>, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană, Georgia și, mai departe, către Asia Centrală”, a declarat Klaus Iohannis.
Conform acestuia, România lucrează cu Georgia pentru operaționalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.
„Este o inițiativă a României care în ultimii ani a început să prindă contur și care dobândește valențe noi în contextul regional actual”, a precizat președintele.
De asemenea, acesta a anunțat că se discută despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia.
MEDIAFAX
Trimite articolul
Xcat costa?cine plateste?
ce beneficii aduce si cui?
Ideea este buna, doar ca in momentul de fata nu pare sa fie nimic concret. Contractele, licitatiile trebuie sa fie transparentizate.