Curtea de Apel Târgu Mureș a admis cererea formulată de Asociaţia OTUS în contradictoriu cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În consecinţă, judecătorii au dispus suspendarea în parte a executării Ordinului nr. 1.400/2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 – 14 mai 2021, cu referire la – gâsca de vară (Anser anser) şi gârliţa mare (Anser albifrons). Decizia nu este definitivă, dar este executorie de la momentul pronunțării.
[eadvert]
În esență, instanța a avut de analizat motive de nelegalitate și pericolul iminent pe care îl produce un astfel de ordin care stabilește cotele de vânătoare, în lipsa unei măsuri imediate de suspendare.
Mai puţin vânat
Cererea formulată de Asociaţia OTUS și admisă de Curtea de Apel Târgu Mureș a fost depusă în contextul în care statul român, prin Ministerul Mediului, a aprobat o cotă de vânătoare de aproximativ 50.000 de exemplare de gârliță mare, care reprezintă 5% din populația întregii planete și 33% din populația prezentă pe teritoriul României. Țara noastra a raportat între 150.000 și 280.000 de exemplare de gârliță mare în 2013.
În cazul gâștei de vară, situația era și mai îngrijorătoare. Autoritățile române aprobaseră o cotă de vânătoare de aproximativ 14.000 de exemplare, în condițiile în care țara noastră a raportat pe teritoriul ei între 10.000 și 25.000 de exemplare. Astfel, dacă nu ar fi fost suspendată vânătoarea, populația de gâscă de vară de pe teritoriul României ar fi fost extrem de grav afectată.
„Țara noastră este unul dintre cele mai importante state angrenate în lupta pentru conservarea speciei de gâscă cu gât roșu având în vedere că aproape jumătate din populația globală iernează în România. În consecință, vânătoarea la gâște fără un management adecvat, care să aibă în vedere și faptul că această specie protejată face stoluri mixte cu gârlița mare, pune în pericol supravețuirea celor mai periclitate gâște din lume”, a declarat ornitologul Emil Todorov, de la Societatea Ornitologică Română.
Asociația Otus atrage atenția că Ministerul Mediului trebuie sa revoce de îndată ordinul nr. 1.400/2020 și să accepte dialogul cu specialiștii din domeniu și cu societatea civilă pentru stabilirea unor cote de recoltă și organizarea vânătorii în România pe baza unei metodologii care ia în considerare argumente științifice și clar reglementate.
La rândul său, președintele Asociației „Grupul Milvus”, Papp Tamas, atrage atenția că „vorbim de a doua instanță din România care constată că eliberarea cotelor de vânătoare la păsările migratoare (în acest caz la gâște) nu sunt bazate pe date științifice și pot, astfel, periclita populațiile de păsări. Oganizația noastră a subliniat acest fapt în mai multe rânduri. Ne bucurăm de această decizie, dar mai ales că păsările vor avea un sezon fără deranj. Sperăm că toate aceste decizii vor conduce spre un viitor în care cei care decid modalitățile de vânătoare să prioritizeze valorile naturale ale României și nu interesele financiare ale unora sau altora”.
Trimite articolul
XTara pierde iara bani ! pe baza unor cretini de ecologisti (amintim autostrazile care nu sau facut din cauza unui gandac , sau alte chestiute ), celelalte tari fac profituri uriase pe baza acestor activitati comerciale ! Celor de la Milvius le dai un deget si te vor vinde pt organe ! Li sa oferit liberul drept de a crea habitate( instalatii de pasari aka. loc pt gratare ) in terenurile de vanatoare si acum vor sa intre pe sub mana si sa ia niste bani pt evaluarea vanatului , milogeala pe la Ministerul mediului ! Nu este stres vecini Unguri vor primi cu bratele deschise bani de pe urma vanatorilor straini 20 miliarde de euro anul trecut , pacat ca nu au ursi ca ……
-
Corect! Milvus niste hoti de drum mare! Asa-i cu ONGurile astea cretine.
-
Nu ai ce minca fomistule ? Bata-tie dumniezo de nehalit .