Competiția Europeană de Statistică în România (CES) 2024-2025, organizată de către Institutul Național de Statistică în colaborare cu Ministerul Educației, se adresează liceenilor. Organizarea acestei acțiuni de către Comisia Europeană (Eurostat), în anul școlar 2024-2025, a ajuns la nivel european, la a opta ediție.
Scopul CES este acela de a stimula curiozitatea și interesul elevilor pentru utilizarea statisticilor oficiale, de a încuraja profesorii să utilizeze materiale și tehnici moderne în aplicarea statisticii în cadrul disciplinelor predate, dar și de a evidenția rolul și importanța statisticii în societate. Competiția vizează două categorii de elevi din învățământul secundar: elevii din clasele a IX-a și a X-a din sistemul național de învățământ (Categoria Junior) și elevii din clasele a XI-a și a XII-a din sistemul național de învățământ (Categoria Senior).
Organizarea competiției
În perioada ianuarie – martie vor fi organizate două runde ale competiției naționale, urmate de etapa europeană care va avea loc în perioada aprilie – mai sau iunie. Testările vor avea loc pe o platformă web dedicată, neimplicând prezență fizică în niciuna dintre etape.
Echipele vor fi formate din doi sau trei liceeni din aceeași unitate de învățământ, de la orice profil. Fiecare echipă va avea un profesor coordonator care să le supravegheze activitatea. „Nu este limitat nici numărul de participanți sau echipe din aceeași unitate de învățământ secundar, nici numărul de echipe supravegheate de către un profesor coordonator. Un elev poate face parte dintr-o singura echipă”, transmite Institutul Național de Statistică.
Competiția națională se va desfășura în limba română, în timp ce competiția europeana va fi în limba engleză. În cadrul proiectului vor fi organizate o Conferință de lansare în luna octombrie, precum și o Ceremonie de premiere a echipelor câștigătoare și a profesorilor coordonatori, preconizată să aibă loc în martie sau aprilie. Potrivit Institutului Național de Statistică, „în situația fericită în care echipe din România vor fi câștigătoare ale fazei europene, va exista și pentru această etapă o Ceremonie de premiere (online sau cu prezență fizică) și vor fi acordate, la fel ca și în cazul primelor echipe clasate la nivel național, premii tentante și diplome care să răsplătească participarea în competiție”.
Premiile concursurilor
În cadrul competiției naționale, profesorii coordonatori vor primi produse cadou în valoare de 400 de euro, iar elevii vor primi produse cadou în valoare de 300 de euro/elev (premiul I), 200 de euro/elev (premiul II), respectiv 100 de euro/elev (premiul III).
La Competiția Europeană de Statistică, fiecare membru și profesor coordonator din cadrul echipelor câștigătoare vor primi carduri cadou în valoare de 400 de euro, diplomă, trofeu și materiale promo Eurostat.
Calendarul competiției
- Perioada de înregistrare a echipelor: 30 octombrie – 20 decembrie;
- Prima testare națională: 20 ianuarie – 7 februarie, va fi rezolvat online un subiect cu trei seturi de câte 10 întrebări fiecare;
- Publicarea rezultatelor pentru prima testare: 24 februarie;
- A doua testare națională: 2 martie – 21 martie, va fi analizat și interpretat în timp real un set real de date;
- Publicarea rezultatelor: 7 aprilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!