Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a declarat, în cadrul conferinței de marți:
„Cred că lipsa de încredere în autorități este dată în principal de lipsa livrabilelor și de nerespectarea angajamentelor electorale. Oamenii nu mai au așteptări, nu mai cred în ceea ce spui că vei face, dar dacă respecți asta, am constatat că crește gradul de încredere și nu numai, crește inclusiv gradul de conformare și de activism civic”.
El a vorbit din experiența celor trei mandate de primar al Oradei.
„O schimbare de țară este o sumă de schimbare de comunități și eu vreau să vă spun câteva lucruri despre comunitatea locală unde am avut onoarea să fiu primar trei mandate și acum la nivel de județ. E adevărat, eram în vestul României, mai aproape de țările Uniunii Europene și asta înseamnă un avantaj geografic, dublat de lipsa de infrastructură a României, dar nu eram un județ bogat, nici acum nu suntem. O direcție importantă a fost să atragem capital pentru că nu aveam capital, nu aveam locuri de muncă, pe fondul dezindustrializării pe care am avut-o după anii 90. Un instrument important a fost crearea de parcuri industriale, într-o primă etapă în municipiul Oradea. Asta a însemnat aproximativ 300 de hectare puse la dispoziție, hectare care au fost preluate din terenurile statului. Avem zeci de hectare probabil la nivelul fiecărei reședințe de județ, abandonate, de care ministerele nu mai știu, care sunt pline de bălării și pe fonduri europene au fost introduse utilitățile, au fost date companiilor și suntem în situația ca de la 75 de mii de angajați în 2008, acum avem peste 95 de mii de angajați, deci a fost o creștere de peste 20 de mii de locuri de muncă, care a însemnat investiții străine, dar și investiții românești, companii românești care s-au extins și s-au dezvoltat”, a spus Bolojan.
Președintele CJ a continuat cu planul instituției de a crește numărul parcurilor industriale în județ, la peste 50 de kilometri de Oradea.
„Prin urmare, suntem în lucru cu al doilea val de parcuri industriale în așa fel încât forța de muncă disponibilă care este la 80-100 de km de Oradea, pentru a nu se depopula în totalitate zonele rurale, să aibă locuri de muncă cât mai aproape de casă. Oferim același sistem prin care am identificat amplasamentele, am preluat prin finanțări europene, prin credite, investim în utilitățile și în infrastructura conectivă a acestora, în așa fel încât să existe condiții pentru investiții și în aceste locații. Asta a fost o direcție importantă și am ajuns la un șomaj destul de redus, dar suntem într-o zonă de capcană a venitului mediu și trebuie să vedem ce putem face atâta cât ni se permite nouă autorității, să ieșim din această zonă”, a explicat sursa citată.
Totodată, a amintit și de proiecte de infrastructură, dar și despre schimbările din centrul istoric al Oradei.
„Unul din lucrurile importante pe care le-am făcut și care nu sună bine, am făcut exproprieri. La noi e o fugă de exproprieri, dar nu poți să faci infrastructură nouă și mare fără să expropriezi. Am trecut peste aceste lucruri chiar dacă nu erau populare, având majorități stabile de două-treimi și având multe mandate care ne-au permis să ieșim dintr-o logică ciclic-electorală.
O altă chestiunea importantă a fost partea de infrastructură care să susțină mediul de afaceri de la terminale intermodale, cargo. Aceste proiecte sunt în derulare în momentul de față și se lucrează la ele în așa fel încât această infrastructură să susțină zona de afaceri”, a subliniat Ilie Bolojan.
„Unul din elementele de identitate a unui oraș este partea de centru istoric, cele care îl mai au. O direcție importantă a fost să reabilităm clădirile din centrul istoric. Aici un pachet de măsuri, parte de stimulare, dar mai important partea coercitivă au dat rezultate. După cinci ani de stimuli, de facilități, de la scutiri de impozite, timp în care nu s-a întâmplat nimic, doar supra impozitarea a avut efecte din păcate și abia după aceea rata de reabilitare a clădirilor a crescut foarte mult. Acest mix de măsuri a făcut ca astăzi o bună parte din centru să fie în reabilitare și să se ajungă la faza de contagiune, în care nu mai trebuie să îi stimulezi pe oameni, ci pur și simplu din dorința ca și casa lor să arate bine se reabilitează masiv. În felul acesta, un element de identitate, care atrage turiști, care creează o stare de bine, spații pietonale de bună calitate, au făcut ca să fim un oraș în care poți să faci un city break de bună calitate în România”, a adăugat acesta.
Alte declarații făcute de Ilie Bolojan, în cadrul conferinței:
A trebuit să facem niște lucruri pe care mediul economic într-o primă etapă refuza să le facă pentru că nu păreau sustenabile. Nu eram un oraș în care părea sustenabil să faci o școală internațională. A trebuit să intrăm într-o cofinanțare și câțiva ani de zile am cofinanțat o școală internațională și abia acum, după 4-5 ani de zile, este pe picioarele ei și funcționează independent.
Am investit în Aqua Park ceea ce nu fac instituțiile publice, trebuie să facă privații, dar pentru că nimeni nu a avut curajul să facă acest lucru, pentru că nu ieșeau calculele bine, a trebuit să facem noi acest lucru și s-a dovedit că a fost un lucru corect pentru că a fost un embrion de la care și privații au primit confirmarea că se poate și acum avem investiții private în acest sens.
Am lucrat și lucrăm la potențarea zonei periurbane, a celei agricole, supra impozitând cu 500% terenurile necultivate, îndemnând primarii să facă acest lucru, potențând turismul rural, susținând mici antreprenori locali care produc produse așa încât gradul de ocupare a forței de muncă în zona rurală să crească destul de mult.
Sunt aceste măsuri pe care le-am aplicat în acești ani și care cred că dacă sunt aplicate în multe locuri acolo unde este posibil, sunt convins că pot să dea rezultate.
Nu cred că vom putea evita disparitățile între regiuni. Nu cred că vom putea reduce enorm de mult disparitățile dintre marile orașe și localitățile mici care au tendința de depopulare, dar sigur, ceea ce poate să facă guvernul sau autoritățile locale este infrastructura mare, conectivă, care să scurteze distanțele între estul și vestul României. Cred că poate fi dusă o politică națională care să stimuleze performanța în administrație pentru a reduce disparitățile. Noi suntem un județ cu cel mai mic număr de funcționari pe cap de locuitor pentru că am încercat în acești ani să stimulăm transferul dinspre sectorul public către sectorul privat. Cred că este important să stimulezi proiecte și să susții proiecte ca guvern cu cofinanțarea autorităților locale pentru că astăzi ne disipăm destul de puternic. Alocăm sume în foarte multe localități, dar din păcate eficiența acestor investiții nu este analizată și dacă s-ar impune o chestiune de cofinanțare, cu siguranță s-ar duce investițiile către zone care au capacitate de dezvoltare, zonele metropolitane într-o primă etapă și apoi celelalte regiuni.
Dacă Agenția de Plăți în Agricultură face plăți către persoane care nu își cultivă terenurile înseamnă că face o ilegalitate. Partea de stimuli în agricultură înseamnă atât susținerea integrării economiei rurale în zona de urban, adică valorificarea acestor produse și creșterea productivității în agricultură, dar pe de altă parte înseamnă și o parte de penalizare, pentru că altfel terenurile rămân pe mulți ani de zile nelucrate și intrarea lor în circuitul agricol este foarte greoaie.
Nu a existat o strategie națională pe care să o urmăm și care să fie un ghid de bună practică. Cele mai bune proiecte care au fost realizate în acești ani au fost prin preluarea de bune practici de la alte administrații din vestul Europei și aplicarea lor în condițiile noastre.
Conferința se desfășoară marți la sediul Băncii Naționale a României. În cadrul evenimentului au mai vorbit, printre alții, Valentin Lazea, economist șef al BNR, prof. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, și Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe.
[eadvert]
În cadrul conferinței, experți din economie, sociologie, politică externă și de securitate, manageri de top au discutat problema unei strategii realiste și a unui plan de țară simplu, dar de impact asupra economiei și societății.
Trimite articolul
XSi de minciunile voastre din campanii. Toata oradea va fi verde. Mai mult beton si porfir nu a fost veci in orasul asta…
V-am zis eu ca o sa-i vedem mutra tot mai des pe masura ce se apropie alegerile?
-
Anul viitor trebuie sa iesim masiv la vot si sa-i trimitem la plimbare pe — astia!
Sa vina PSD la putere nu ma intereseaza, ei sunt singurii care ne pot scapa de clica asta!
Limbaj de secretar pcr de județ, pe rit nou. Omul ăsta nu se poate lepăda de modul lemnos de a “comunica” cu boboru. Sau poate așa e naturelul lui, simțitor.. ..
Asa cum si pieteele comerciale se maturizeaza asa se maturizeaza si electoratul. Comunicarea intotdeauna trebuie imbunatatita. Altfel risti sa prezinti o abordare demodata. Se va vedea oricum la urmatoarele alegeri. Sloganurile si textele standard nu mai merg.
Asa asa, parca ar trebui sa plece cineva odata cu plecarea Ryanair. PS:Nu e numai lipsa de incredere tovarase prim-secretar e si un deranj stomacal fata de ele cand vezi cum esti jecmanit ca unii sa-si umple conturile.
Si de expropierile abuzive pe bani de nimic,
Legat de exproprieri, da, sunt necesare cateodata. Dar problema e cum se fac, nu poti sa vii la un om cu un evaluator care sa-i faca pretul si sa-i dai pretul ala si gata. Proprietatea e garantata in constitutie. Cum? Scriptic, ca de fapt nu e garantata deloc, mai ales cand statul vine si-ti ia cu japca proprietatea la un pret stabilit de… un evaluator.
Cum ar fi sa ma duc eu, ca persoana fizica, la cineva care nici macar nu vrea sa vanda? Sa merg cu un evaluator, ala ii zice un pret si gata, e a mea casa sau terenul.
Vrea statul o casa sau un teren? OK, merge la om, ii spune, ii explica, ii ofera un pret BUN, care sa acopere deranjul cu mutatul si o suma peste, sa fie omul multumit si 99% vor vinde. Dar cand tu vii si-i oferi “pretul pietei”… e bataie de joc, asta e o chestie comunista, doar acolo iti luam cu japca proprietatea. Diferenta e ca in comunism ti se si dadeau chestii, nu doar ti se luau…
-
Corect