UPDATE
Guvernul a adoptat vineri o ordonanță care stabilește un meecanism de achiziție centralizată a energiei, prin intermediul OPCOM, la un preț de vânzare de 450 lei/MWh.
Prețul asigură finanțarea investiițiilor, va stabiliza prețurile și în jur de o treime din piața de energie se va regăsi în acest sistem. a precizat ministrul Energiei Virgil Popescu. „Sistemul este destul de ingenios, în Franța există un sistem similar unde intră doar de energia nucleară. Aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie”, a spus Popescu.
Mecanismul va funcționa până la 31 martie 2025, iar periodic se vor putea face ajustări periodice, a spus Popescu. În sistem vor participa doar capacitățile puse în funcțiune înainte de Ordonanța 27, fiind un semnal în piață pentru investiții noi, in sensul că energia acestora nu va fi captată în acest sistem, susține ministrul.
Guvernul spune că actul normativ asigură menținerea prețurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kw și 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kw. Este menținut prețul de 1 leu pentru IMM-uri iar marii consumatori vor plăti 1,3 lei.
Sistmul raportării la consumul mediu anual al anului trecut va fi menținut, iar în luna februarie a anului viitor va fi efectuată o regularizare.
Știre inițială
Documentul a fost prezentat înainte de ședința de Guvern.
[eadvert]
Documentul conține o serie de noutăți.
„Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kw și 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kw. Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și noutatea care apare prin acest mecanism este că vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei. De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw vor beneficia de același preț cu specificația că diferit față de prevederile anterioare primii 255 de kw vor fi plătiți la valoarea de 0,80 lei”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.
„Astfel, protejăm populația și asigurăm competitivitatea produselor românești”, a precizat premierul.
Documentul va fi supus aprobării în ședința de vineri a Guvernului.
MEDIAFAX
Trimite articolul
XBun, presupun ca statul plateste diferenta de pret de la el, ca producatorii nu pot vinde pe minus, e logic. Intrebarea e: de unde plateste statul? Pai din banii nostri, deci tot noi platim. Doar ca banii, in loc sa mearga in investii (scoli, spitale, drumuri, etc), merg la “subventii”. O idee excelenta, propun sa subventionam tot si sa plafonam pretul la tot.
Se vede si Ungaria unde a ajuns cu plafonarile la benzina si energie, e un model excelent de urmat.