„Aprobăm în ședința de guvern de astăzi (marți – n.r.) un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă și la desfășurarea activității economice în condiții de competitivitate. Astfel pentru populație, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kilowatt oră – energie electrică și 0,31 bani pentru kwh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kilowați-oră- energia electrică, sau 300 metri cubi cu gaze naturale se va plăti 0 68 de bani pentru kw oră la energie electrică și circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”, a anunțat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.
[eadvert]
El spune că a decis, de asemenea, „ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puțin resimțite de către oameni și de către economia românească”.
„Avem nevoie acum, mai mult ca oricând, de susținere pentru redresarea post-pandemie. Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri și industria alimentară vom plafona prețurile la un lei pe kilowatt-oră, TVA inclus, pentru energie electrică și 0,37 bani kilowatt-oră la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat”, adaugă premierul.
Totodată, Ciucă a reamintit că, în ceea ce privește măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, în decembrie anul trecut au fost alocate 130 de milioane de euro pentru susținerea acestora.
„La nivelul Ministerului Energiei se discută în prezent cu reprezentanții Comisiei Europene în vederea continuării acestei forme de sprijin. Am finalizat acest set de noi măsuri care se va aplica pentru lunile februarie și martie, după consultările avute atât la nivelul coaliției de guvernare, cât și cu partenerii sociali, cu sindicate din mai multe domenii, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri din diferite sectoare de activitate. Discuțiile ne-au ajutat să înțelegem mai bine dificultățile cu care se confruntă cetățenii și economia și să luăm măsuri mai bune țintite pentru a interveni eficient cu soluții în această criză economică. Am decis săptămâna trecută înființarea comitetului interministerial în domeniul energiei. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluții în vederea limitării creșterii prețurilor la energie, având ca atribuții principale stabilirea cauzelor creșterii prețurilor la energie și evidențierea posibilelor soluții aplicabile pe termen scurt, mediu și lung în vederea limitării creșterii prețurilor la energie”, conchide Ciucă.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XDin cate se intelege din text, asa zisa ,,plafonare” e de fapt compensare. Sau subventionare. Din bugetul de stat,de unde altundeva…Care sunt de fapt tot banii nostri. Deci, baietii destepti de la energie tot baga banul nostru in buzunar,doar ca nu direct pe factura ci olteneste, pe dupa ceafa. Guvernantii nostri chiar ne iau de tampiti??!!!
-
Evident, de ce sa mearga banii la investitii, sa se faca drumuri, scoli, spitale? Nu mai bine sa mearga la smecheri? Mai ales ca pulimea va fi in extaz, ca ii “ajuta” statul.
-
Tot firmele politicienilor sunt în piața de energie. Traducere = politicienii angajați la stat dau din banii românilor la firmele lor!
-
Nu numai Sahara dã praf în ochi.
liberalizarea preturilor la energie si gaze este cea mai mare talharie a guvernului su a furnizorilor talhari care au scumpit pretul la gaze si de 9 ori cum fac escrocii de la Engie care ar trebui cercetati penal pentru abuzurile si hotiile pe care le fac cu facturile la gaz, iar guvernul habar nu are cum sa rezolve problema pentru ca furnizorii fura in continuare cu preturi exorbitante.
Cine a gresit premierul sau jurnalistul care a scris acest articol in care se afirma ca preturile se plafoneaza la curent electric la 0.80 bani resp la gaze 0.31 bani in loc de lei, ar fi bine daca s-ar plafona la valorile trecute in articol pentru ca atunci ar urma scaderi masive ale preturilor dar se vede clar ca este o gresala bani in loc de lei.
ce se intampla cu facturile umflate din luna noiembrie si decembrie 2021 care au fost umflate de unii furnizori talhari care trebuie condamnati pentru escrocheriile facute. Cel mai corect ar fi sa se revina la preturile din vara trecuta iar cei care au facut aceste manevre de furt si prostie trebuie sa place dracului acasa cu totii. la munca de jos, asta se intampla cand politrucii incompetenti si talhari ajung sa conduca, pe care nu-i intereseaza decat salariile lor exorbitante .