MEDIU/FINANŢARE. Programul Electric Up, prin care firmele pot accesa granturi pentru instalarea de panouri fotovoltaice, va începe în două săptămâni. Programul Electric-Up este o o schemă de ajutor pentru investiţii în achiziţionarea şi instalarea panourilor fotovoltaice, cât şi pentru producerea de energie electrică şi a staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi domeniului HORECA.
Valoarea maximă a sprijinului este de 100.000 de euro, iar schema beneficiază de un buget total de 200 milioane euro.
[eadvert]
„Avem suficienţi bani pentru acest program, avem 100 de milioane de euro pentru acest program pentru început, pentru a vedea cum funcţionează”, spune ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu. Conform acestuia bugetul măsurii 2 privind acordarea de granturi pentru capitalul de lucru va fi suplimentat, astfel încât aproape toţi întreprinzătorii care au depus cerere să beneficieze de acest program.
Poluare redusă
Beneficiarii eligibli din cadrul programului sunt reprezentanți ai domeniului HORECA, întreprinderi mici și mijlocii dar şi persoane juridice române, care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN, una din activitățile corespunzătoare domeniului HORECA. Prin programul Electric-Up se finanţează instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național și a staţiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.
Finanțare acordată este în sumă maximă de 100.000 euro/beneficiar, reprezentând maxim 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. În cadrul programului se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 50% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate în condițiile stabilite prin schema de ajutor de minimis.
Obiectivele programului vizează creşterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie, precum și a eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și, opțional, livrarea surplusului de energie electrică în reţeaua națională de energie electrică, precum și dezvoltarea infrastructurii de alimentare a autovehiculelor cu energie electrică în domeniul HORECA, stimularea utilizării autovehiculelor electrice şi electrice hibrid plug-in, dezvoltarea transportului ecologic.
Instalarea panourilor fotovoltaice, finanţată FOTO:S.D.
Trimite articolul
XPt persoane fizice exista finantari?
Nici pentru persoane fizice nu functioneaza programul ”casa verde” ! Ati facut mare tam tam si cam atat !
Buna ziua.Eu am cumpărat o locuință in Brăila aș dori sa montez pe acoperiș care este pozitionat pe directia sud ptr consum propriu,m am gindit la o putere de 10…..12 kw cit m ar costa si care sint conditiile ?
Asi dori sa ma înscriu si eu in program