Fraudele online sunt o problemă majoră, iar una dintre cele mai recente capcane este o ofertă falsă care pretinde a veni din partea unui brand renumit, precum ZARA. Această fraudă poate părea tentantă la prima vedere, dar ascunde un pericol major: furtul datelor tale personale și financiare.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra acestui nou tip de atac, iar informarea corectă a utilizatorilor este esențială pentru a preveni pierderile.
Cum funcționează capcana?
Fraudele de acest tip sunt construite pentru a păcăli utilizatorii și pentru a-i direcționa spre site-uri false, care seamănă foarte mult cu site-urile oficiale ale unor magazine sau branduri de renume. De exemplu, în această situație, o ofertă falsă pretinde că provine de la ZARA și promite o „cutie secretă” cu haine, în schimbul completării unui sondaj rapid. Mesajul te va îndemna să accesezi un link care, aparent, duce la o pagină oficială. Odată ce ajungi pe acest site fals, vei fi rugat să plătești o taxă mică de livrare (ex: 9,95 lei), care pare absolut rezonabilă pentru o ofertă de acest tip.
Însă, în realitate, această taxă mică de livrare nu este decât o modalitate de a atrage victimele într-o capcană mult mai periculoasă. Cei care plătesc această taxă riscă să își compromită datele financiare, fiind posibil să le fie furate informațiile bancare sau detaliile cardurilor. Mai grav, fraudele de acest tip pot pune în pericol informațiile personale, iar atacatorii pot folosi aceste date pentru a comite alte infracțiuni.
Cum te protejezi?
DNSC transmite și câteva măsuri simple, dar esențiale, pentru a te proteja de astfel de fraude online:
- Verifică întotdeauna autenticitatea unei oferte pe site-ul oficial al brandului – înainte de a răspunde la o ofertă, asigură-te că provine dintr-o sursă oficială. Accesează direct site-ul brandului și caută informații despre promoția respectivă. Brandurile mari nu își vor face campanii de marketing prin site-uri sau linkuri nesigure.
- Fii atent la datele de creare ale paginilor – fraudele sunt adesea asociate cu conturi noi. Verifică cu atenție informațiile de contact și datele de creare ale site-urilor pe care le accesezi. Paginile frauduloase au adesea un design neprofesionist și sunt de obicei create foarte recent.
- Nu oferi niciodată date personale sau bancare fără a verifica sursa – nu răspunde la cerințe care solicită informații personale sau financiare. Fii sceptic atunci când cineva îți cere date sensibile printr-un e-mail sau pe un site nesigur. Înainte de a furniza orice informație, asigură-te că este un site de încredere.
- Activează opțiuni de securitate suplimentare – utilizează autentificarea în doi pași și activează alerte pe conturile tale bancare pentru a te asigura că ești notificat în caz de tranzacții suspecte.
Fraudele online sunt tot mai multe și mai sofisticate în ultima perioadă și pot pune în pericol nu doar banii, ci și siguranța personală. De aceea, este esențial să fim vigilenți și să adoptăm măsuri de precauție pentru a ne proteja datele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!