Sindicatul Europol susține că acest fenomen a fost amplificat și de lipsa intervenției structurilor de apărare și a coaliției aflate la guvernare în stimularea colegilor cu o vastă experiență care îndeplineau condițiile de pensionare.
[eadvert]
Conform corespondenței avute cu IGPR, IGPF și IGI, în anul 2023 s-au pensionat 3915 polițiști, lista nu conține polițiștii din cadrul Aparatului Central al MAI, DGP, DGA și celelalte structuri subordonate. (2886 IGPR, 972 IGPF și 60 IGI).
Luna decembrie 2023 a fost cea cu cel mai mare număr de pensionări în cadrul tuturor structurilor:
IGPF – 281 din 972;
IGI – 11 din 60;
IGPR – a refuzat să comunice numărul pensionărilor din luna decembrie din totalul de 2886, mai arată sursa citată.
Pentru a nu comunica datele, IGPR a invocat o hotărâre a Curtii de Apel Bucuresti din anul 2009, susține sindicatul Europol, care a publicat răspunsul Inspectoratului.:
„Referitor la punctul 2) – Facem precizarea că nu deținem o situație statistică cu privire la numărul cererilor de pensionare depuse în luna decembrie 2023.
Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, stabilește obligația autorităților/ instituțiilor publice de a pune la dispoziție informațiile existente, în materialitatea lor și nu aceea de a prelucra anumite date pentru a obține ca produs final informațiile în forma solicitată.
În acest sens, amintim Decizia nr. 2495/2009 a Curții de Apel București, prin care s-a reținut că „Legea nr. 544/2001 nu impune niciunei instituții să prelucreze informațiile deținute pentru a furniza celor interesați un fel de statistici << a la carte >> ci se referă doar la furnizarea informațiilor în forma în care sunt deținute de instituție… ”
Sindicatul Europol menționează și motivele pentru care polițiștii ies la pensie imediat ce legea le permite:
– neaplicarea unei salarizări corecte prin înghețarea drepturilor salariale cuvenite;
– valoarea scăzută a salariului, cât a unui angajat dintr-un supermarket, comparativ cu riscurile pe care le au polițiștii;
haosul legat de legea pensiilor militare confundate în mod intenționat cu pensiile speciale;
– sistemul profund afectat de nepotismele din sistem, pile, relații și cunoștințe;
– restricțiile și incompatibilitățile pe care le au polițiștii comparativ cu alte categorii sociale.
Trimite articolul
XNimic nu este adevarat din ceea ce spune europol ! S au pensionat ca doar nu sant nebuni sa ramana in sistem atata vreme cat diferenta intre salar si pensie este nesemnificativa ! Poate maine vine o lege ca tre sa stea pana la 60 de ani in sistem,si atunci au profitat ! Toti lucreaza prin firme de paza dupa pensionare !
!
merg la munca in EU
De s.ar pensiona pe bune, de boala, toți…
Mai ales MAI istii care plimba dosare prin birouri…
Am auzit discutiile unor candidati MAI toti vorbeau de pensie si nici unul nu era in sistem nu erau trecuti de baremele specifice in MAI dar toti se visau pensionari nu auzeai pe unu care sa zica ce ar fi si cum ar fi daca devine politist