Prin proiectul de lege privind obiectele prețioase, vânzătorii de obiecte din metale și pietre prețioase vor fi obligați să precizeze pe etichetă greutatea metalului prețios. Ei trebuie să menționeze și greutatea pietrei sau a pietrelor montate pe bijuterii, în momentul achiziției. ANPC a luat această măsură pentru a stabili reguli mai clare și mai stricte privind informarea consumatorilor interesați să achiziționeze astfel de obiecte.
„Considerăm că, prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la drepturile pe care le au la momentul achiziționării obiectelor din metale prețioase, respectiv greutatea metalului prețios și greutatea pietrei / pietrelor montate, pentru fiecare obiect pus pe piața națională, informaţii menite a ajuta consumatorii să facă alegeri în cunoștință de cauză“, anunță ANPC.
Etichetă cu detalii
„În cazul în care prețul obiectelor comercializate este stabilit în funcție de cantitatea de metal prețios (grame), pentru obiectele confecționate din metale prețioase care au montate pietre, operatorul economic informează consumatorii prin menționarea pe eticheta acestora a informațiilor referitoare la greutatea metalului prețios și la greutatea pietrei/ pietrelor montate, diferențiat“, se menționează în proiect.
Aceste prevederi nu se aplică în cazul comercializării obiectelor din metale prețioase și pietre, al căror preț este stabilit de operatorul economic pentru fiecare obiect în parte, în funcție de modelul și complexitatea confecționării acestuia, corelat și cu documentele care atestă achiziția efectuată de către operatorul economic.
„Având în vedere atribuțiile ANPC, de supraveghere și control, precum și de informare corectă a consumatorilor, considerăm că este imperios necesar acest act normativ pentru informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor cu privire la cantitatea de metal prețios pe care o achiziționează la momentul cumpărării unui obiect confecționat din metal prețios, având montate pietre (prețioase sau nu)“, se mai arată în proiect.
Bijuteriile și casele de amanet, luate la puricat
„Urmare a acțiunilor de control desfășurate de către personalul ANPC, s-a constatat că modalitatea de informare a consumatorilor care achiziționează obiecte din metale prețioase este realizată incomplet, în sensul în care, la momentul achiziționării unui obiect din metal prețios care este confecționat având montate pietre (prețioase sau nu), consumatorii nu sunt informați cu privire la cantitatea exactă de metal prețios pe care o achiziționează. De asemenea, s-a constatat faptul că în cazul vânzării «la gram», prețul final rezultat include greutatea pietrei/pietrelor montate, care astfel sunt vândute «la preț de aur», iar costul final al obiectului nu reflectă costul cantității de metal prețios achiziționată“, spun inițiatorii proiectului.
Aceste probleme au fost constatate și de către ANAF, care, în toamna anului trecut a efectuat inspecții la casele de amanet și bijuterii din municipiul Arad. În urma controalelor efectuate, inspectorii au identificat mai multe nereguli și abateri de la legislația fiscală în activitatea acestor operatori economici. Au fost aplicate atunci amenzi contravenționale în valoare totală de 77.000 de lei. În plus, în cadrul operațiunilor de control, au fost confiscate 1,5 kilograme de obiecte din aur, subliniindu-se preocuparea autorităților fiscale pentru asigurarea conformității cu normele legale în această sferă economică. Totodată, pentru că au descoperit că vânzătorii încălcau regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase, au confiscat peste 1,5 kilograme de obiecte din aur, în valoare de peste 400 de mii de lei.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!