Este de mult timp pe „frontul” bolilor infecțioase, știe că bătălia poate fi câștigată prin metode simple, așa că face apel la calm și la responsabilitate.
„Boala are o evoluție mai ușoară decât a gripei”, spune doctorul Virgil Musta, și face apel la cei care sunt izolați la domiciliu să respecte izolarea. Dacă sunteți izolați la domiciliu și aveți simptome – febră, dificultăți în respirație, sunați autoritățile (DSP – 0728 885 726 – sau 112) pentru a fi transportați la spital în condiții speciale. Nu mergeți la camera de gardă. Cât timp stați acolo puteți infecta și alți oameni.
„Ne confruntăm cu o boală mult mai severă decât infecția cu coronavirus – isteria coronavirusului. Isteria este o boală și spun că este mai severă pentru că poate da efecte mult mai grave decât boala în sine. Oamenii nu respectă regulile, se prezintă pentru consultații în tot felul de servicii medicale, nu respectă izolarea, lucru care, dacă într-adevăr există risc de a fi contaminat, duce la contaminarea unui număr mult mai mare de oameni. Boala are o evoluție mai ușoară decât a gripei, dând mortalitate doar la persoane în vârstă și cu comorbidități, adică diabet, obezitate, boli cronice de plămâni, boli cronice de ficat și boli de inimă”, a spus doctorul Virgil Musta.
Cât despre transmiterea coronavirusului, Musta spune că dacă respecți unele reguli simple, inclusiv cele de igienă, atât de simple și de ușor de pus în practică, riscul este mic. Evitați colectivitățile în aceste zile, vă recomandă doctorii. Cum se face transmiterea și cum acționează virusul dacă ajungeți în situația de a vă afla lângă o persoană contaminată?
„Transmiterea nu se face foarte frecvent. Pentru a se transmite trebuie să stai într-o zonă cu virus în jur de 15 minute. În spațiu deschis, dacă o persoană este contaminată și este la o distanță mai mare de doi metri și nu stați mai mult de 15 minute în preajma ei riscul de a vă contamina este mic. Mai mare este riscul să mergeți într-o încăpere, să stați 15 minute, sau într-o colectivitate, și cineva să fie contaminat, pentru că toată lumea de acolo riscă să se contamineze. Riști să te contaminezi de la alții dacă nu se respectă regulile stricte”, spune Virgil Musta, medic primar boli infecțiose la Spitalul de Boili Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.
În ceea ce privește testarea, aceasta se face în cazul oamenilor care au fost în zonele contaminate sau în cazul celor care au luat contact direct cu aceste persoane. Nu se fac testări la cerere.
„Oamenii vin să fie consultați, să fie testați. Testarea se face numai la persoane care se încadrează în definiția de caz, de suspiciune cu coronavirus, nu se face la cerere. Riscul este al persoanelor care au fost în zonă”, spune Virgil Musta, medic primar boli infecțioase.
Doctorul Virgil Musta va fi duminică, 1 martie, la catedrala mitropolitană din Timișoara, de la ora 11, pentru a le vorbi oamenilor care vin la biserică despre coronavirus.
Sursa: tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!