Praful saharian a fost adus de vânt și pe teritoriul țării noastre. Nu este pentru prima dată, în aceste zile, când ne confruntăm cu neplăcerile produse de acest praf roșiatic. Acest nisip fin – spun specialiștii – conține magneziu, fier, calciu, granule de fosfor sau mercur, iar expunerea la acest praf ar putea fi nocivă pentru sănătate.
[eadvert]
Deși praful saharian din România nu este în cantități îngrijorătoare, poate cauza totuși diverse afecțiuni respiratorii sau alergii.
În timp ce particulele mai mari din praful saharian pot irita pielea și ochii, particulele mai mici pot fi inhalate și pot provoca tulburări respiratorii.
În perioadele cu valuri de praf saharian, se recomandă să ieșim cât mai puțin din casă și să spălăm des filtrele de aer condiționat, spune Ioana Vodă, medic primar ORL.
„Poate să conțină atât poluanți, cât și produși volatili toxici și să aibă efect iritant prin el însăși sau prin praful pe care îl înglobează. De asemenea, poate să conțină bacterii, ciuperci sau virusuri care determină chiar infecții acute, răceli, rinofaringite sau reacții alergice acute. Pentru patologiile cronice, cum sunt astmul bronșic sau bronșita cronică obstructivă, determină agravarea simptomelor. Oamenii simt că se sufocă, au pusee de tuse, au dificultăți respiratorii, strănută, au secreții nazale. Ce putem să facem noi? Putem să evităm activitățile în aer liber, să utilizăm purificatoare, să ne spălăm filtrele de aer condiționat suplimentar și neapărat, mergem la medic în caz că avem simptome supărătoare”, indică dr. Ioana Vodă.
Medicii pneumologi susțin că particulele de praf saharian pot avea efecte negative în special în cazul celor cu afecţiuni pulmonare sau astm bronșic. Particulele respirate se pot depune şi în plămâni.
Praful saharian este format din praf mineral foarte fin, ușor de ridicat în atmosferă la înălțimi de la 5 până la 10 kilometri și are un efect de uscare a aerului.
Praful saharian vine din Sahara (Africa de Nord). Furtunile și ciclonii pot produce curenți de vânt de mare viteză care îl ridică și transportă mii de kilometri prin aer, până în Europa, America de Sud, America Centrală, Caraibe și Statele Unite ale Americii.
Trimite articolul
XRepede, repede trebuie mască, restricții, vaccin, carantină, amenzi… În jurul deșertului trăiesc milioane de oameni și nu au nici un bai, trăiesc bine mersi…
Èxact cât sunt afectate cizmele de gumă de razele lunii.