Potrivit reprezentanților bisericilor, Religia nu ar trebui discriminată ca disciplină școlară, în raport cu celelalte discipline care fac parte din programa examenului de Bacalaureat, a transmis digi24.
„Propunerea BOR şi a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la Bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinţilor/elevului şi parte din trunchiul comun al programei şcolare este logică şi justificată de realitate”, a transmis purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.
Președintele Federației Părinților, Iulian Cristache a transmis că este categoric atunci când se opune acestui demers.
„Este o glumă. Nu are ce căuta materia Religie la Bacalaureat. Utilizarea Religiei ca disciplină la examenul de Bacalaureat ar putea discrimina elevii care nu urmează o anumită religie sau care sunt atei. Poate fi numai una dintre portițele de a obține o medie mai mare la examen. Religia s-ar putea impune ca materie de Bacalaureat la liceele cu profil teologic, dar nimic mai mult. Rolul Religiei în școală este cu totul altul, nu de a ajunge materie de examen. Profesorii de Religie ar trebui să transmită valorile și etica, să încurajeze respectul și toleranța față de diferitele religii și culturi, să promoveze înțelegerea și dialogul inter-religios. Și aici avem ceva probleme dacă ne gândim că sunt profesori care le spun copiilor «Dacă nu țineți post ajungeți în iad!». În plus, Religia ar trebui să fie învățată într-un mod critic și obiectiv, fără a fi folosită pentru a justifica prejudecăți sau discriminare”, a declarat pentru adevărul, Iulian Cristache.
De aceeași părere este și Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor. Ea a transmis că nici organizația din care face parte nu susține introducerea materiei ca probă la alegere în cadrul examenului de Bacalaureat.
„Mai mult, vorbim de o materie care are un caracter opțional. Tocmai din acest motiv, ca un comentariu la Legile educației, noi am cerut ca la Religie să nu se mai pună note, să nu se mai încheie medii, iar elevii să fie evaluați prin intermediul unor calificative. La materia Religie se transmit valori și nu se verifică în niciun caz competențe”, a precizat Miruna Croitoru.
Poziția cultelor religioase
13 reprezentanți ai cultelor religioase care fac parte din România au trimis o solicitare către Ministerul Educației, Ligia Deca.
„Nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul examenului național de Bacalaureat pentru ca elevii care frecventează orele de religie să aibă posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”, se arată în adresa comună, a mai transmis Digi24.
În același document, reprezentanții au cerut eliminarea proiectului din proiectul Legii învățământului preuniversitar a „precizării referitoare la stabilirea unei perioade de înscriere la Religie sau de schimbare a opțiunii, care poate crea confuzie și noi presiuni asupra elevilor, în vederea retragerii de la ora de Religie”.
De asemenea, cultele au solicitat ca sintagma „orientare sexuală” să fie eliminată din document.
73% dintre elevi participă la orele de religie
În prezent, disciplina este opțională, făcând parte din trunchiul comun. Cu toate acestea, părinții și tutorii elevilor care nu au împlinit 18 ani, precum și elevii majori participă la ora de Religie după ce au completat o cerere scrisă, în care trebuie să precizeze și numele cultului solicitat. Această opțiune a fost introdusă în 2015, în urma deciziei Curții Constituționale ca părinții să fie nevoiți să depună cerere pentru ca ai lor copii să participe la această oră. Însă, ei nu sunt obligați să o facă.
Conform datelor de la Ministerul Educației, în anul școlar 2022-2023, 2,1 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane participă la ora de Religie. Asta înseamnă că un procent de 73% din părinți au ales pentru copiii lor această materie.
Trimite articolul
XMai degraba o ordonanta de urgenta sa scoatem Religia din scoli, cine vrea sa invete Religie si mearga la Biserica sau la orele de Religie sa se discute despre aparitia lor, cate sunt, ce sunt, de ce avem nevoie, mai degraba Istoria Religiei decat sa se invete despre O RELIGIE anume.
Ce handicap mai vor și popi sa pună tinerilor nu vor câștiga adepți în nici un caz din contra ba mai mult cei care au înclinații religioase se vor îndepărta de religie în momentul în care le va fi condiționat bacul de religie
-
Nu vorbi asa pacatosule. Asa si popi vor putea da meditatii, or sa faca si ei un ban. Asa si preotii vor avea grija sa dezvolte copilul, sa il puna pe calea buna
-
Foarte bine, asa vor putea si preotii traii din meditatii. Si sa educe copii pe calea buna
Eu chiar nu înțeleg cum poate intra religia in scoli ? Ce vor înțelege copii când la ora de religia le vor spune că omenirea endin Adam si Eva la ora de biologie li se va spune că omenirea e din maimuță ? Fiecare elev va crede ce vrea el ?
-
Pai concluzia e clara, Adam si Eva erau de fapt doua maimute.
Mai bine zis hominizi, doar aia spalati pe creier in copilarie cu religia cred ca evolutionismul inseamna ca ne tragem direct din maimuta. In realitate, partea faina e ca toti preotii astia falnici, fiind europeni, au intre 2 si 6 % adn de Neanderthal. Isn’t it ironic? Dar da, trebuie spalati copii pe creier cat mai de mici, ca sa nu cumva sa voteze altceva decat echipe “castigatoare”. Mai stii poate se prind si de inutilitatea sutelor de biserici/ case de pacalici pardon de rugaciune, asa cum s-a vazut in pandemie….
Oricum nu prea îi interesează bacul pe elevi nici cu religie nici fara ! Ar fi mai bine pentru multi dintre ei sa poata sa cumpere bacul ca doar are mami si tati bani! Ah , ca sunt si fara bani multi treaba lor că doar viata e plină de probleme !
In sfarsit si preotii o sa o duca bine