Crin Antonescu, în vârstă de 65 de ani, este cunoscut pentru rolul său în puciul politic din 2012, coordonat de Uniunea Social-Liberală (USL), alături de Victor Ponta și Dan Voiculescu. La acea vreme, USL a schimbat conducerea principalelor instituții ale statului și a încercat să-l demită pe președintele Traian Băsescu printr-un referendum invalidat ulterior din cauza lipsei cvorumului. Tentativa a fost criticată dur de partenerii occidentali ai României, inclusiv de SUA și Uniunea Europeană.
După eșecul din 2012, Crin Antonescu s-a retras treptat din politică, cedând în 2014 șefia PNL lui Klaus Iohannis în condiții rămase neclare. În ultimii zece ani, el nu a avut nicio activitate profesională cunoscută, fiind descris adesea ca un „șomer de lux”. O bună parte a timpului și-a petrecut-o la Bruxelles, alături de soția sa, Adina Vălean, comisar european.
Cariera politică a lui Crin Antonescu include preluarea conducerii PNL în 2009, inițierea și co-liderarea USL în 2010, precum și ocuparea funcției de președinte interimar al României în vara lui 2012, în contextul suspendării lui Traian Băsescu.
De-a lungul timpului, numele său a fost asociat cu controverse, inclusiv o tranzacție imobiliară din 2009, în care a cumpărat un apartament într-o zonă exclusivistă din București de la familia lui Virgil Măgureanu, fost director SRI, la un preț considerat subevaluat.
Numele lui Crin Antonescu, ca posibil candidat comun al coaliției, a fost menționat pentru prima dată pe 10 decembrie de Kelemen Hunor, considerat un apropiat al lui Marcel Ciolacu.
La scurt timp, Hubert Thuma, liderul PNL Ilfov, a propus oficial în cadrul unei ședințe ca PNL să-l desemneze pe Crin Antonescu drept candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR.
Thuma este cunoscut ca fiind apropiat atât de liderii PSD, cât și de Serviciul Român de Informații (SRI).
Citiți principiile noastre de moderare aici!