Cu această schimbare aproape de realizare, angajatorii români au început deja să facă pași importanți pentru a se adapta, iar datele recente arată o creștere semnificativă a numărului de joburi care includ salariul în anunțurile de recrutare, transmite eJobs.ro.
De la începutul anului 2025, un procent impresionant de 40% dintre cele 31.000 de locuri de muncă postate pe platforma eJobs.ro au avut salariul menționat în anunț, depășind astfel media anuală a anului trecut, când doar 35% dintre joburi includeau această informație. Această tendință se aliniază cu schimbările legislative ce vor intra în vigoare până la mijlocul anului 2026, când toate grilele salariale vor trebui să fie publice, conform directivei Comisiei Europene. În plus, angajații vor avea posibilitatea de a accesa informații și despre veniturile colegilor lor.
Creșterea numărului de joburi cu salarii afișate
În primele luni ale anului 2025, din cele 31.000 de joburi postate, peste 12.000 au avut salariul menționat, ceea ce reprezintă un semnal clar al schimbării. Aproape 88% dintre aceste joburi provin de la angajatori din România, 6,5% de la angajatori internaționali, iar 5,2% sunt pentru locuri de muncă remote. La momentul actual, mai mult de 8.000 de joburi disponibile pe eJobs.ro au salariul afișat, reprezentând aproximativ 37% din totalul locurilor de muncă disponibile.
Cele mai mari deschideri în privința transparenței salariale se regăsesc în domeniile servicii, retail, transport-logistică, turism, call center/BPO, industria alimentară și construcții. Aceste industrii se confruntă nu doar cu volume mari de angajări, dar și cu o rată ridicată a fluctuației de personal, ceea ce face ca nevoia de a atrage candidați să fie mai urgentă. În special în domenii precum industria alimentară și construcțiile, care nu mai beneficiază de facilități fiscale, este de așteptat ca eliminarea acestora să determine o scădere a salariilor nete oferite angajaților, explică Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.
În ceea ce privește salariile în aceste domenii, datele Salario – comparatorul salarial marca eJobs – arată că salariile medii nete variază între 3.650 și 5.000 de lei, în funcție de domeniu. De exemplu, angajații din servicii câștigă în medie 4.000 de lei pe lună, cei din retail 3.650 de lei, în timp ce angajații din transport, turism, call-center/BPO au un salariu mediu de 4.000 de lei. Salariul mediu net pentru angajații din construcții este de 5.000 de lei.
Ce urmează pentru piața muncii din România?
Transparența salarială va aduce atât provocări, cât și oportunități pentru angajatori și angajați. Deși momentul de implementare oficială al directivei europene va avea loc în 2026, mișcările actuale din piață sugerează că angajatorii români se pregătesc deja pentru această schimbare. Creșterea procentului de joburi cu salarii publicate, în special în domenii cu fluctuație ridicată de personal, indică faptul că transparența salarială va deveni un factor important în atragerea și retenția talentelor pe piața muncii.
Pe măsură ce procesul de adaptare continuă, va fi interesant de observat cum va evolua acest trend și ce efecte va avea asupra structurii salariale și asupra modului de interacțiune dintre angajați și angajatori.
Trimite articolul
XDacā iese vraciu preşedinte nu se mai pun în aplicare normele acestea europene. Salariile vor fi secrete, exact ca in federatia rusā.
Partea bunā este cā toţi românii vor fi bugetari, în urma naţionalizārii economiei.
Partea proastā e cā toti vor avea salariul minim rusesc ( cu excepţia câtorva oligarhi, prieteni de-ai lui CG), care e cam 200 de dolari lunar ( 20.000 de ruble).