Nivelul noilor amenzi destinate deținătorilor de terenuri care nu distrug ambrozia de pe propriile proprietăți este de la 1.000 la 5.000 de lei, pentru persoane fizice, respectiv de la 10.000 la 20.000 de lei, pentru persoanele juridice, informează deputatul Florica Cherecheș. Vechile amenzi urcau de la 750 de lei, în cazul persoanelor fizice și 5.000 de lei, pentru cele juridice. Așadar, a crescut pragul inferior al sancțiunilor, însă plafonul a rămas același.
Atribuții sporite pentru primari
Adoptată miercuri de Camera Deputaților, legea care modifică Legea 62/2018, privind combaterea ambroziei instituie responsabilități sporite pentru primari, în combaterea ambroziei, cea mai alergenă plantă ce crește în România. În aceeași lege se arată că, în special în perioada de vegetație a ambroziei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății și autoritățile publice locale trebuie să desfășoare, anual, campanii de informare în media, online și în formă scrisă.
Noua lege dă competențe sporite primarilor. La art. 5 se arată că verificarea și aplicarea sancțiunilor se fac de către autoritatea publică locală pe raza căreia se face controlul. Primarul este cel care împuternicește personal cu astfel de atribuții, în speță polițiști locali sau comisari ai Gărzii de Mediu, mai arată legea.
Cine amendează primăriile?
Îndeplinirea obligațiilor ce revin autorităților administrației publice locale este verificată de către Instituția Prefectului, specialiștii desemnați de prefect având și competența de a sancționa pentru nerespectarea prevederile legale. Prin urmare, tot Instituția Prefectului este chemată să vegheze și să sancționeze primăriile, respectiv Consiliul Județean, dacă pe propriile terenuri administrate de către acestea crește ambrozia în voie, contrar celor stipulate în lege.
[eadvert]
“Legea va intra în vigoare chiar la debutul sezonului de vegetație a ambroziei și este important să fie respectată de toți proprietarii și administratorii de teren pe care crește această plantă”, transmite deputatul PNL Florica Cherecheș, inițiator al legii.
Aceasta subliniază nocivitatea ambroziei:
“Ambrozia este una dintre cele mai nocive plante existente, pentru că produce o alergie severă, rinită alergică și reprezintă cauza manifestărilor severe ale astmului bronșic întâlnit la sfârșitul verii la un număr tot mai mare de persoane, dând senzații de sufocare și solicitând uneori intervenții de urgență. Alergia la ambrozie este sezonieră, durează de la sfârșitul lui iulie până în octombrie, și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, urticarie. Se știe că o plantă matură poate produce până la 8 miliarde de grăuncioare de polen și 30.000 de semințe, care-și păstrează puterea germinativă timp de 30 de ani”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!