În total au fost analizate 10 produse, de la următorii producători/distribuitori: Metro Cash&Carry România SRL, Auchan România SA, Carrefour România SA, Lidl Discount SRL, Kaufland România SCS, Grande Dolceria SRL, Vel Pitar SA, Grewe SRL, Primo Prod SRL, Dobrogea Panificație SRL și Boromir IND SRL.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor a rezultat că din punctul de vedere al conținutului de nucă și cacao acesta variază între 2.20% și 45% din compoziție. Totodată, InfoCons mai spune că 100% din produsele analizate au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 1 – 16: 10% din produse au în compoziție 16 E-uri; 20% din produse au în compoziție 9 E-uri; 10% din produse au în compoziție 8 E-uri; 30% din produse au în compoziție 6 E-uri; 10% din produse au în compoziție 3 E-uri; 10% din produse au în compoziție 2 E-uri; 10% din produse au în compoziție 1 E-uri.
Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel: 70% dintre produsele studiate au avut în componență mono și digliceride ale acizilor grași (E471); 70% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330); 60% dintre produsele studiate au avut în componență carbonat de potasiu (E160a). Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.
Valoarea energetică este cuprinsa între 286 kcal și 382 kcal, arată datele publicate de InfoCons. De asemenea, cantitatea de grăsimi folosită variază între 4g și 18g, cea a acizilor grași saturați este cuprinsă între 0.88g și 6g, a glucidelor variază între 44.59g și 58g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 13g și 26g.
Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 3.8g pentru produsele studiate, cea de proteină se situează între 6.6g și 10.5g pentru produsele studiate, iar cantitatea de sare s-a situat între 0.1g și 1.73g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!