Serialul se învârte în jurul unor prințese moderne care luptă împreună pentru a înfrunta provocările lumii, fiecare dintre ele având o personalitate și o abilitate unică.Cu toate acestea, una dintre scenele din acest serial a stârnit o dezbatere aprinsă în rândul publicului din România.Într-o secvență din sezonul 3, două dintre personajele feminine se căsătoresc și își împărtășesc un sărut, lucru care a făcut ca internauții să se împartă în două tabere: fie să susțină, fie să critice aceste scene.
Pro iubire
Mulți dintre susținătorii serialului consideră că introducerea acestei scene în contextul unui serial destinat copiilor este un pas înainte în promovarea diversității și a acceptării tuturor tipurilor de relații.
În opinia lor, „Puterea prințeselor” ajută la formarea unui mediu inclusiv în care iubirea și afecțiunea pot fi exprimate liber, indiferent de orientarea sexuală. Aceștia subliniază că este important ca tinerii să crească într-o lume în care diversitatea să fie înțeleasă și acceptată, iar serialele pentru copii sunt un instrument valoros în educația socială și culturală.
„Puterea prințeselor” nu este primul serial care introduce astfel de teme. De-a lungul anilor, tot mai multe producții de desene animate au abordat subiecte legate de identitatea de gen, orientarea sexuală și acceptarea diversității. Susținătorii acestei scene susțin că este esențial să existe reprezentare și în lumea ficțiunii, mai ales pentru copii, care pot învăța de mici că dragostea poate veni sub multe forme.
Anti scene gay în desenele animate: „Nu este ok să arăți așa ceva, la vârsta aceasta“
De cealaltă parte stau cei care se opun acestui tip de promovare. Aceștia consideră că serialul ar trebui să fie neutru din punct de vedere al orientării sexuale și că o astfel de scenă nu ar trebui să fie difuzată într-un context destinat unui public atât de tânăr.
Mulți dintre aceștia sunt îngrijorați că un astfel de mesaj ar putea confunda copiii sau chiar ar putea influența comportamentele și percepțiile lor într-o direcție pe care nu o consideră adecvată vârstei lor.
„Oricum ar fi desenele, nu ar trebui ca personajele să aibă alte tipuri de interacțiuni între ele, fie că sunt făcute de persoane de același sex sau nu. Desenele sunt desene, nu filme pentru adulți“, „Toți cei care susțineți așa ceva și vi se pare normal o astfel de influență asupra unui copil prin intermediul unor desene – NU SUNTEȚI NORMALI! Treziți-vă!“, „Nu este ok să arăți așa ceva în desene animate la vârsta aceasta! Care e urgența? De ce trebuie să le arăți copiilor așa ceva? Nu au timp să învețe mai târziu? Au terminat cu toată școala, cu bunele maniere, cu educația? S-au rezolvat toate, iar acum a rămas doar sexul?“, „Sunt șocată de mulțimea care susține așa ceva. Cunosc persoane care au alte orientări și nu am absolut nimic împotriva lor, chiar sunt oameni faini, dar… Totuși, ce este prea mult, este prea mult, și e incredibil că ceea ce este anormal, mulțimii i se pare normal“ sau „Se promovează homosexualitatea încă din desenele animate. Copiii noștri sunt învățați să o perceapă ca pe o normalitate. Nu există film sau desen animat care să nu aibă aluzii sau scene de homosexualitate. Și eu am observat astfel de momente la desenele de pe Netflix… chiar și în Jurassic Park. Pentru mine, normalitatea este alta, așadar nu pot fi de acord cu așa ceva” sunt doar câteva dintre mesajele care au fost publicate la postarea pe Facebook a unei mămici.
De ce e importantă discuția?
Controversa a atras atenția asupra unui subiect mai larg: cum influențează desenele animate și producțiile pentru copii percepțiile și înțelegerea lor asupra lumii. Într-o eră în care diversitatea de orice fel – fie că vorbim de gen, orientare sexuală, rasă sau etnie – este un subiect de dezbatere globală, serialele pentru copii au devenit un teren important pentru formarea și educarea celor mici.
Este esențial ca părinții să aibă un rol activ în alegerea programelor pe care le vizionează copiii lor și să le explice în mod adecvat mesajele transmise. De asemenea, este important ca aceste discuții să aibă loc într-un cadru deschis și educativ, astfel încât toți copiii să poată înțelege și accepta diversitatea care există în jurul lor.
Trimite articolul
XMai putin Netflix si mai multa Biserica.