Primii concediați au fost Cătălin Tolontan, director editorial, Iulia Roșu, redactor-șef adjunct, și Camelia Stan, editor la ediția tipărită a cotidianului Libertatea.
[eadvert]
„Decizia Ringier AG de îndepărtare a celor trei vine după o perioadă în care aceștia și colegii lor, jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor și Libertatea, au acuzat ingerințe editoriale și au cerut conducerii trustului elvețian să le garanteze că pot continua să practice jurnalismul etic și în interes public pentru care publicul îi urmărește. Organizații ale societății civile, ale industriei de publicitate, persoane publice, cititori și chiar și Consiliul Național al Audiovizualului s-au solidarizat cu jurnaliștii. Răspunsul Ringier a fost să îndepărteze, mai întâi, conducerea Gazetei Sporturilor, prin concedierea redactorului-șef, Cătălin Țepelin, apoi a lui Cătălin Tolontan, și, la începutul acestei săptămâni, a redactorului șef adjunct, Dan Udrea. Acum a venit rândul ziarului Libertatea.
Decizia abruptă și agresivă a Ringier văduvește spațiul mediatic al României de vocea uneia dintre cele mai active și eficiente echipe de jurnalism de investigație, într-o perioadă extrem de importantă pentru democrație, în contextul super-anului electoral din 2024. Într-o țară în care încrederea în mass-media scade din cauza complicităților dintre politic, business și unele entități media care au rupt de mult punțile cu publicul și cu interesul public, libertatea de la Libertatea a fost, în ultimii ani, o excepție lăudabilă și o garanție că jurnalismul în interes public se poate face și în vremuri tulburi”, se arată într-un comunicat Active Watch.
Centrul pentru Jurnalism Independent și ActiveWatch susțin jurnaliștii de la Libertatea și Gazeta Sporturilor, subliniind că au procedat corect în momentul în care au refuzat să transforme publicațiile unde lucrau în agenți de lobby pentru industria pariurilor, așa cum au cerut-o reprezentanții Ringier.
Decizia a fost justificată de conducere prin scăderea tirajului ediției tipărite, anunțând că va evalua situația, însă prima dată concediază și apoi socotește. Însă, Cătălin Tolontan și Iulia Roșu nu aveau atribuții care vizau doar ediția tipărită.
„În momentul concedierii, Iulia Roșu l-a întrebat pe Dan Puica, CEO România, dacă <<știi în ce constă munca mea?>>. Directorul general i-a răspuns că <<nu>>, conform redactorului șef adjunct”, a relatat Libertatea azi. Schimbul de replici reflectă, într-un mod amar, dimensiunile abuzive ale acestor concedieri, citat de aceeași sursă
Compania nu a prezentat public nicio cifră care să arate deficitul financiar și felul în care Cătălin Tolontan, Iulia Roșu sau ceilalți 15 jurnaliști care vor fi concediați ar fi generat deficitul comercial, acesta nefiind în responsabilitatea lor.
„Gazeta Sporturilor și Libertatea au avut curajul să scrie și despre firmele puternice care-și asigură liniștea cumpărând tăcere prin publicitate. Au făcut-o chiar și atunci când acestea plăteau publicitate în paginile unuia dintre cele două ziare.
Momente ca acesta demonstrează cât de importantă este susținerea jurnalismului de către public. Fără un public implicat, care să susțină și financiar jurnalismul, acesta rămâne la mâna puternicilor zilei.
ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent își exprimă dezamăgirea față de modul în care Ringier își încalcă principiile de independență editorială pe care le clamează public și sunt solidare cu jurnaliștii de la Libertatea și Gazeta Sporturilor”, se mai arată în comunicat.
Trimite articolul
XMulti jurnalisti ar trebui concediati din presa tv care apar cu sustineri pentru anumite partide aflate la putere, si ura si dispret pentru cele din opozitie, asta de ani de zile si aceeasi ziaristi cat asa ziaristi simpatizanti pe fata a unor partide, ziaristii trebuie sa fie inafara jocurilor politice si sa relateze faptele cu realism nu sub influenta politica.